Notícia

Palestina commemora seixanta anys de la Nakba, 'la catàstrofe'

Mentre els israelians celebren la creació del seu estat, els àrabs palestins recorden l'ocupació de les terres i l'onada de conflictes armats que va començar el mateix 1948 · Després de l'enèsima ronda de converses, Israel assegura que ha arribat a 'punts d'entesa' amb els palestins.

El Pròxim Orient commemora aquesta setmana les dues cares d'una mateixa moneda. Mentre els jueus celebren la històrica creació, el 1948, de l'Estat d'Israel, els palestins recorden allò que anomenen la Nakba, “la catàstrofe” que va comportar la fundació d'un estat jueu a Palestina.

De llavors ençà, les guerres entre israelians i palestins s'han succeït una darrera l'altra, a raó d'aproximadament una per dècada. Després de tots i cadascun d'aquests conflictes armats, Israel n'ha sortit reforçat en autoritat militar i en territoris palestins conquerits. Ara, els àrabs de Palestina volen recordar el què ha comportat tot això: la colonització de Gaza i Cisjordània, la destrucció de pobles i ciutats palestins i l'expulsió dels seus habitants als camps de refugiats.

Nombroses organitzacions palestines han organitzat per aquests dies una campanya d'abast mundial per demanar el boicot i l'aïllament a Israel. És el cas de Badil, que promou les sancions a l'Estat jueu “fins que acabi l'ocupació, la colonització i l'apartheid, i que respecti i promogui el dret de retorn dels refugiats palestins”.

El primer ministre d'Israel, Ehud Olmert, ha dit aquesta setmana que les converses amb l'Autoritat Nacional Palestina, sota els auspicis dels Estats Units, estan vivint un "progrés significant", segons explica Reuters. Les fonts palestines, en canvi, es mostren més escèptiques respecte a l'efectivitat de les negociacions, que segons el pla del president dels Estats Units, George Bush, haurien de dur a la creació d'un Estat palestí abans del mes de gener vinent.

Publicacions sobre Israel i Palestina
Nationalia ofereix un recull especial de bibliografia sobre Israel i Palestina. Es tracta d'una seleccó de publicacions recents sobre el conflicte. Com tota la informació bibliogràfica de Nationalia, aquest recull és possible gràcies a l'aportació d'Alessandro Michelucci, periodista i responsable del centre de recursos Popoli Minacciati.

Més informació: