Notícia

Rússia fa la 'guerra bruta' a Ingúixia, en un conflicte cada cop més semblant al de Txetxènia

Human Rights Watch denuncia que les estratègies de contrainsurgència de l'Estat rus inclouen assassinats, tortures i desaparicions · Diverses veus alerten del risc d'una nova guerra al Caucas del Nord.

"Les brutals mesures contrainsurgents de Rússia van en contra dels ciutadans. Lluny d'acabar amb la insurgència, les tàctiques de 'guerra bruta' probablement desestabilitzaran encara més la situació a Ingúixia i a tot el Caucas del Nord". Així és com Human Rights Watch (HRW) defineix l'actual realitat a Ingúixia. En un extens informe l'organització demana a Moscou que corregeixi les estratègies de contrainsurgència i acabi amb la impunitat en les violacions per evitar que la situació no es degradi fins als "atroços" abusos de Txetxènia

L'informe ofereix evidències detallades d'abusos dels drets humans comesos per les forces de seguretat, incloent-hi detencions arbitràries, tortura i maltractaments, desaparicions, i execucions extrajudicials. A més, HRW destaca que en la majoria d'aquests casos, no hi ha una investigació posterior, o si n'hi ha sovint s'arxiva amb la conclusió que la víctima formava part de la insurgència.

Actualment Ingúixia és, després de Txetxènia, la república més inestable de la convulsa regió del Caucas del Nord. S'hi barregen qüestions tant diferents com el radicalisme islàmic, una identitat diferent a la russa, una greu crisi econòmica, o l'elevat nombre de refugiats.

Fa pocs dies, Ruslan Badalov, del Comitè Txetxè de Salvació Nacional, afirmava en un congrés de drets humans a Finlàndia que "la situació a Ingúixia té l'aspecte de la situació de pre-guerra que hi havia a Txetxènia als anys noranta". Badalov parlava de la manca de seguretat, els actes terroristes diaris i les víctimes civils per definir Ingúixia com "el punt més calent" del Caucas del Nord.

Més informació: