Notícia

Els pobles minoritzats de l'Azerbaidjan es rebel·len contra la discriminació

Avars, tsakhurs, i lezgins han expressat durant els darrers dies la seva preocupació sobre la marginalitat a la qual són sotmeses les comunitats no àzeris · Denuncien manca de llibertat d'expressió, 'azerització' i fins i tot neteja ètnica · El Consell d'Europa alerta que la situació dels drets humans al país 's'està degradant'.

L'Azerbaidjan ha estat darrerament el blanc d'un bon nombre de crítiques, tant de caràcter intern com extern. En repetides ocasions, organismes internacionals, com el Consell d'Europa, han fet públiques les seves queixes contra l'Estat caucàsic, centrant-se sobretot en la manca de transparència dels seus processos electorals i en els atacs a la llibertat d'expressió de periodistes i grups opositors.

Ara, però, les queixes venen de dins. Àvars, tsakhurs, i lesguians, que són algunes de les comunitats minoritzades de l'Azerbaidjan, han fet sentir la seva veu durant l'última setmana per dir que Baku no només concentra el poder en la majoria àzeri del país, sinó que a més està duent a terme una política d'assimilació, o "azerització". En el cas dels àvars han anat més enllà i han demanat al Govern del Daguestan, on són la minoria més nombrosa, que els protegeixi de "l'amenaça de genocidi".

Aquests grups basen les acusacions de neteja ètnica en el suposat enviament forçat d'àvars, tsakhurs i lesguians al front durant el conflicte armat amb Armènia sobre l'Alt Karabakh. L'Azerbaidjan rebutja aquestes crítiques, tot assegurant que es tracta només de moviments alimentats per l'Estat rus, el seu principal adversari regional, juntament amb Armènia.

L'Azerbaidjan és un exemple més de la riquesa d'ètnies, pobles i llengües diferents dins la regió del Caucas. Segons el directori de Minority Group, aquest Estat acull lesguians (2'2% de la població total), russos (1'8%), armenis (1'5%) i talix (1%) i per sota de l'1% trobem àvars, tsakhurs, turcs, tàtars, kurds, ucraïnesos, georgians, jueus i udins.

A causa sobretot del conflicte de l'Alt Karabakh, un territori de majoria armènia dins de l'Azerbaidjan, Baku ha vist sempre amb recel les demandes d'autonomia per part de les comunitats no àzeris. Això també ha tingut com a conseqüència la discriminació en qüestions de llengua, cultura i representativitat política.

Imatges: Mapa etno-lingüístic de l'Azerbaidjan i del Caucas, extret de Viquipèdia.

Més informació: