Notícia

Sardenya iniciarà proves pilot d'ensenyament del sard a algunes escoles

La Junta Regional aprova el Pla triennal 2008-2010 de la llengua sarda · L'executiu illenc preveu invertir en la formació de professors de l'idioma i destinarà recursos per crear una televisió digital a internet en llengua sarda

La Junta Regional de Sardenya acaba d'aprovar el Pla triennal 2008-2010 de la llengua sarda, un instrument que pretén "assegurar el 'dret lingüístic' del poble sard", segons publica el web de l'autonomia sarda. El pla recull diverses actuacions que l'executiu illenc durà a terme durant els propers tres anys. Entre les accions més destacades hi ha la introducció experimental de la llengua sarda a algunes escoles, la creació d'una televisió digital en aquest idioma i la formació de professors a les universitats de Càller i Sàsser.

Així, el Pla triennal preveu que, de forma "experimental", s'implementaran "projectes pilot" a les escoles interessades en introduir "l'ensenyament en horari curricular de la llengua sarda". L'objectiu, explica l'informe sobre el Pla (es pot descarregar aquí), és "afavorir l'ensenyament de la llengua sarda, i de l'ensenyament vehicular en llengua sarda". La poca presència que actualment té el sard a l'escola es limita a classes optatives, fora del currículum oficial.

Per donar suport a aquest encara tímid impuls del sard, el Pla triennal ha previst tres partides anuals de 500.000 euros cadascuna per a la formació de professors de sard a les universitats de Càller i Sàsser.

La llengua als mitjans

Un altre dels àmbits en què el sard té poca presència i on la proposta vol fer incidència són els mitjans de comunicació. L'executiu ha previst de crear una televisió digital a través d'internet en llengua sarda, amb programes de "gran valor professional" que "vehiculin els continguts del patrimoni lingüístic de Sardenya". A banda, el Pla també preveu el doblatge de sèries de dibuixos animats per a criatures.

Encara en l'àmbit dels mitjans de comunicació, el Govern de Sardenya va signar un acord amb la radiotelevisió italiana RAI el passat abril per tal que aquesta corporació emeti un programa d'actualitat en llengua sarda, de trenta minuts de durada, de dilluns a dimecres. L'executiu sard, malgrat que el total d'emissions en llengua pròpia és limitat a hora i mitja setmanal, va qualificar la decisió d'"històrica".

Necessitat d'una nova llei

L'informe de la Junta Regional destaca que Sardenya necessita una nova llei de llengües amb l'objectiu que es parli "en sard", i no "del sard". És a dir, el Govern illenc admet que l'actual llei lingüística, de 1997, presenta el problema de no distingir entre la defensa de la cultura sarda i la defensa de la llengua sarda. L'executiu sard concreta que l'objectiu que hauria de buscar aquesta futura llei és que la llengua de l'illa "estigui present a l'espai públic comunicatiu" i que "tingui utilitat social" i "prestigi".

La llei sarda de 1997 de promoció i valorització de la llengua reconeix que el sard té "igual dignitat" que l'italià, tot i que no en preveu l'oficialitat i restringeix l'àmbit de presència de l'idioma sobretot a les manifestacions culturals. El text també reconeix les altres llengües parlades a l'illa: el català, el lígur tabarquí, el sasserès i el gal·lurès.

Més informació: