Notícia

Els dos principals partits magiars de Romania busquen aliar-se per evitar de quedar fora del Parlament

Romania celebrarà eleccions legislatives aquest novembre · La llei electoral elimina les formacions que no arriben al 5% dels vots a tot l'Estat · La UDMR, primer partit dels hongaresos, va arribar al 6,2% fa quatre anys, però ara les seves perspectives s'han rebaixat

Romania celebra eleccions legislatives el proper 28 de novembre i els partits de la minoria hongaresa no volen quedar fora del Parlament. Les dues principals formacions dels magiars de Transsilvània, la UDMR i el PCM, estan forjant una aliança per presentar-se conjuntament als comicis, malgrat que les relacions entre ambdues no són precisament les millors. Però la necessitat de superar la barrera del 5% dels vots fa que els dos partits es vegin abocats a unir-se.

És, precisament, la llei electoral romanesa la que gairebé obliga els hongaresos a presentar una única candidatura, si volen tenir unes mínimes garanties d'èxit. La norma fixa que només aquells partits que superin el 5% dels sufragis a tot el territori estatal podran entrar al Parlament romanès. Si ho comparem amb el cas català, una llei així aplicada a l'Estat espanyol obligaria no només a què CiU i ERC s'aliessin a les eleccions al Congrés dels Diputats, sinó que, a més, haguessin de buscar algun altre soci amb pes electoral (el PNB, per exemple) per assolir representació.

Tornant a Romania: a les eleccions de 2004, la Unió Democràtica dels Hongaresos de Romania (UDMR) va aconseguir superar la barrera mínima en endur-se el 6,2% dels vots arreu de l'Estat (bàsicament, a Transsilvània. Aquest mapa, que ofereix els resultats electorals per circumscripcions -el color verd correspon al vot a la UDMR-, i aquest altre, que presenta el repartiment ètnic de Transsilvània, permeten observar com un pràcticament calca l'altre en el cas dels magiars). Fa quatre anys, però, encara no existia el Partit Cívic Hongarès (PCM), fundat pels magiars que consideren massa tova la política de la UDMR. Així, el PCM advoca per l'autonomia política territorial del Székelyföld (àrea de majoria hongaresa a la zona oriental de Transsilvània), mentre que la UDMR reivindica una descentralització més moderada i se centra sobretot en els drets culturals.

Els sondejos mostren el perjudici d'anar per separat

Si la UDMR i el PCM acudeixen per separat a les eleccions, és segur que els segons quedaran bastant per sota del 5% (l'últim sondeig els assigna l'1% dels sufragis), però obtindran prou vots per fer la guitza als primers. Els estudis d'opinió assenyalen que la UDMR té una intenció de vot entre el 4 i el 5%, cosa que l'exposa a un perill molt real de quedar fora del Parlament. Aquest 1% que pot recollir el PCM, doncs, pot ser clau per a la representació hongaresa a Bucarest.

Al final de juliol, explica el setmanari Divers.ro, els líders dels dos partits van arribar a un acord per anar junts als comicis. En lloc de formar una coalició estricta, les dues formacions van pactar que el PCM no es presentarà a les eleccions i que, a canvi, alguns membres d'aquest partit concorreran sota les sigles de la UDMR. Segons recull el diari Evenimentul Zilei, ara les dues formacions estan discutint quin ha de ser el repartiment dels escons entre la UDMR i el PCM en aquesta coalició indirecta. Sobre la base dels 32 representants que té actualment (22 a la Cambra de Diputats i 10 al Senat), la UDMR ofereix 5 escons al PCM, que en reclama 6.

Més informació: