Notícia

El Govern d'Irlanda del Nord trontolla per les diferències sobre el procés de devolució

El Sinn Féin i el DUP no es posen d'acord sobre la transferència de les competències de justícia i policia, que ja porta gairebé quatre mesos de retard · Els republicans amenacen amb bloquejar l'executiu si no s'avança en el procés, mentre que el DUP el condiciona al desmantellament del Consell Militar de l'IRA, actualment inactiu · El Partit de l'Aliança, a l'oposició, pot ser la clau per a la resolució de les diferències entre els dos partits de govern.

El procés de devolució de competències de Londres cap a Belfast està posant a prova el Govern de coalició entre els republicans del Sinn Féin i el Partit Unionista Democràtic (DUP). La transferència de justícia i policia, prevista pel passat 8 de maig segons l'acord de St Andrews, està encallada a causa de la falta de consens entre els dos partits. Els republicans opinen que l'acord sobre la devolució no avança per culpa del DUP, i han anunciat que si no es resol aviat, optaran per bloquejar la següent reunió executiva, prevista per aquest mes de setembre.

El nou líder del DUP i primer ministre d'Irlanda del Nord, Peter Robinson, ha culpat el Sinn Féin de la manca d'avenços, tot dient que els republicans han creat un clima de desconfiança dins de l'unionisme, i ha advertit que si els republicans bloquegen l'assemblea hi haurà "conseqüències serioses".

En el rerefons d'aquesta situació hi ha encara el paper de l'IRA, la banda armada que formalment va abandonar la violència el passat 2005. El DUP afirma que no compliran les demandes de transferència de competències fins que l'IRA sigui completament desmantellat. Per això s'ha encarregat a la Comissió Independent de Monitoratge (IMC), comissionada pels Governs irlandès i britànic, una investigació sobre el Consell Militar de l'IRA, un antic òrgan executiu del grup armat. Segons les primeres dades d'aquest estudi, el Consell ja no és actiu ni actua com a estructura de comandament militar, informa Independent.ie. Ara resta saber si aquestes conclusions satisfan els unionistes.

Segons informa el diari basc Gara, una possible solució a l'enfrontament entre els dos principals partits podria venir de l'oposició, concretament de la mà del Partit de l'Aliança d'Irlanda del Nord, el principal partit que no es declara ni republicà ni unionista. A més de participar en les negociacions, una persona de les seves files podria encapçalar el nou ministeri de justícia i policia, i evitar així un obstacle pràcticament insalvable per als dos partits de Govern.

Més informació: