Notícia

El poble székely de Romania vol celebrar un referèndum d'autonomia territorial

Aquesta comunitat de parla hongaresa reclama la recuperació de les seves institucions d'autogovern, tot inspirant-se en els casos escocès i català · La data proposada per la consulta és el 30 de novembre, coincidint amb les eleccions parlamentàries de Romania.

El Consell Nacional Székely (SZNT), la principal organització política del poble székely, demanarà a les autoritats locals de Covasna, Harghita i Mureş, a l'est de Transilvània, que organitzin un referèndum sobre autonomia territorial en aquestes tres regions, on es concentren la majoria de székely de Romania. La data escollida per a celebrar-lo és el 30 de novembre, quan se celebraran les eleccions parlamentàries arreu de l'Estat.

Tanmateix, els representants de l'SZNT han d'aconseguir fer entrar al Parlament la proposta de llei sobre l'autonomia abans de les eleccions, per així poder dur-la al plebiscit. Segons informa Divers.ro, és ara per ara poc probable que els impulsors de la campanya aconsegueixin satisfer tots els requisits necessaris, així que el referèndum té pocs números per a ser declarat legítim.

Sigui com sigui, l'SZNT ja ha difós l'esborrany de la llei, on hi consta que l'autonomia territorial del "país Székely" -que anomenen Terra Siculorum- data de l'any 1200, quan comptava amb administració pròpia i un estatus especial. Els seus líders també han insistit que la proposta no pretén afectar la integritat territorial de Romania, sinó que es tracta d'un exercici "d'autodeterminació interna" i "sota el principi de l'autogovern".

Ja l'any 2005 la Unió Democràtica d'Hongaresos a Romania (RMDSz) va presentar un esborrany de llei sobre l'autonomia al Parlament, que va ser rebutjada per "anar contra la Constitució" i "intentar crear una entitat estatal separada". Sempre segons Divers.ro, ara la RMDSz ha dit que no donarà suport a la proposta de l'SZNT.

Els hongaresos són la principal minoria de Romania. Representen el 6.6% de la població, segons Minority Rights Group, i es concentren al centre del país, a Transilvània. Dins de la comunitat hongaresa del país, habitualment es considera que s'hi poden trobar tres grups diferenciats, si bé tots parlen hongarès: els magiars, els székely i els csango. Els székely són majoria a l'est de Transilvània, a les regions de Harghita i Covasna i, en menor mesura, a Mureş.

L'SZNT és una organització que reclama l'autogovern per als territoris székely. Basa les seves reclamacions en el sistema d'autonomia que aquests van tenir durant l'edat Mitjana, tot i que no renuncia al dret d'autodeterminar-se, i sovint s'emmiralla en d'altres nacions sense Estat europees, com ara Catalunya i Escòcia.

Més informació: