Notícia

L'autonomisme creix a l'illa de Corfu, a Grècia

Un partit podria presentar-se a favor de l'autogovern a les properes eleccions municipals, d'aquí a dos anys · Líders locals denuncien que Atenes 'desatén' l'illa, la més septentrional de l'Estat.

Dos mitjans britànics s'han fet ressò durant els darrers dies del tímid moviment autonomista a Corfu, on algunes veus han començat a alertar de la manca d'atenció del Govern grec respecte l'illa. Un moviment format per representants civils i empresaris, amb el cap visible del també empresari Harry Tsoukalas, s'ha començat a reunir per mirar de canalitzar "l'enuig" i, possiblement, presentar una candidatura autonomista a les properes eleccions municipals, que tindran lloc d'aquí dos anys.

Tsoukalas considera que l'illa, un dels principals destins turístics de Grècia, ha contribuït en l'economia grega de forma desmesurada comparat amb la poca reinversió que ha rebut a canvi. Entre d'altres, cita el mal estat dels monuments històrics, la falta d'inversió a la ciutat vella de Corfu capital, malgrat ésser declarada Patrimoni de la Humanitat, i la falta de serveis públics de qualitat. "El Govern central agafa els ous d'or, però no alimenta la gallina", diu Tsoukalas, citat per The Guardian.

L'Estat grec es caracteritza per tenir una estructura fortament centralitzada a Atenes, i un sistema de partits molt bipolaritzat: el partit actualment al Govern, Nova Democràcia, i el Moviment Socialista Panhel·lènic sumen gairebé el vuitanta per cent d'escons al Parlament. D'altra banda, s'ha mostrat sempre poc partidari de reconèixer les minories del país, ja siguin lingüístiques, ètniques o polítiques.

La història de Corfu, d'altra banda, no ha estat sempre lligada a la de Grècia: abans de ser cedida a Atenes per la Gran Bretanya, el 1864, l'illa va estar sota mans franceses, russes i britàniques.

Més informació: