Notícia

França, Turquia, Bèlgica i Grècia, una assignatura pendent amb les minories

BREUS. Vuitanta-quatre ONG demanen als països que encara no han ratificat la Convenció Marc per a la Protecció de les Minories Nacionals que facin el pas.

Segons informa L'Express.fr, vuitanta-quatre organitzacions no governamentals, agrupades al voltant de Minority Rights Group, han fet una crida als quatre països que encara no han ratificat la Convenció (Bèlgica, Grècia, Islàndia i Luxemburg) i als quatre que ni tan sols l'han signada (França, Turquia, Andorra i Mònaco), perquè canviïn la seva postura, en ocasió del desè aniversari del document del Consell d'Europa.

En la declaració que han aprovat, les ONG asseguren que es tracta d'una situació "preocupant", ja que "exclou les poblacions minoritàries" dels mecanismes de protecció de la Convenció Marc. El text demana, amb un vocabulari molt moderat, que els Estats garanteixin els drets polítics, culturals, lingüístics i religiosos de les minories nacionals. Alguns Estats, com és el cas de França i Turquia, es neguen a ratificar la Convenció tot adduïnt incompatibilitats amb la seva Constitució.

El grup d'ONG també ha demanat la creació d'un mecanisme de denúncia individual en cas que algun dels Estats del Consell d'Europa infringeixi els principis del document.

Més informació: