Notícia

Els pobles indígenes de Colòmbia protesten per l'atemptat continuat contra els seus drets humans

Fa dies que protagonitzen una marxa cap a la ciutat de Cali durant la qual han mort tres persones · El president Uribe ha admès que la policia va disparar armes de foc durant les manifestacions · Diumenge es trobaran el president colombià i el líder de la marxa per dialogar sobre les reivindicacions indígenes.

Les comunitats indígenes d'arreu de Colòmbia estan protagonitzant una de les protestes més massives dels darrers anys. Les manifestacions van començar el passat 12 d'octubre, en commemoració de la "descoberta" d'Amèrica, efemèride que els indígenes relacionen amb la despossessió de les seves terres ancestrals. També volien denunciar l'assassinat de 22 natius en el que portem d'any, llista que aviat es va ampliar quan dimecres 15 la policia va reprimir la tallada d'una autopista a la regió de Cauca, i com a conseqüència un dels protestants va morir i 75 persones van resultar ferides.

Arran d'això, les protestes es van estendre encara més arreu del país. El dimarts 21 va sortir de Cauca la "marxa de resistència i dignitat dels pobles", una multitudinària caminada que té previst arribar a la ciutat de Cali en protesta contra les polítiques del president colombià, Álvaro Uribe, i amb la intenció d'entrevistar-se amb el president del Govern al final del recorregut.

Després d'una setmana d'aldarulls, malgrat el caràcter pacífic de la marxa, i després de la mort de dos indígenes més, Uribe va comparèixer davant la premsa per admetre en públic que les forces de seguretat havien disparat armes de foc contra els protestants, tot i que va assegurar que cap de les tres morts tenien a veure amb aquest fet.

Després de repetides crides al diàleg per part dels líders indígenes, Uribe va anunciar que es reuniria amb el líder de la marxa, Daniel Piñacué, aquest diumenge a Cali, coincidint amb l'arribada de la marxa. Allà, Piñacué exposarà al president un programa de cinc punts, que contindrà les següents idees principals: reconeixement, per part del Govern, dels drets dels indígenes, i reparació de tots els danys soferts; desmilitarització dels territoris indígenes; adopció de la Declaració de l'ONU sobre pobles indígenes; revisió de totes les lleis estatals que violen els drets dels indígenes i els camperols, especialment pel que fa a la possessió de terres; i complir immediatament tots els acords firmats entre el Govern i les organitzacions indígenes.

L'Organització Nacional Indígena de Colòmbia (ONIC) denúncia que 1.200 natius han estat assassinats a Colòmbia des que Uribe va arribar al poder l'any 2002.

Més informació: