Notícia

Els autonomistes mantenen la majoria absoluta a les eleccions provincials del Tirol del Sud

La llista del Partit Popular del Tirol del Sud, hegemònica al país durant els darrers vint anys, obté la victòria amb gairebé el 50% dels sufragis, però cau set punts · Els Liberals, formació populista de dretes partidària de la unificació del territori amb Àustria, protagonitza el gran augment de les eleccions, multiplicant el seu suport per tres i convertint-se així en la segona força de la cambra.

Els autonomistes del Partit Popular del Tirol del Sud (SVP) es mantenen una vegada més com el partit de referència del país. Tot i patint una greu davallada de set punts percentuals respecte als comicis del 2003, l'SVP s'assegura la majoria absoluta amb l'obtenció de divuit escons, tres menys que fa cinc anys. D'aquesta manera el president sortint, Luis Durnwalder, al càrrec des de l'any 1989, governarà encara una legislatura més.

A una distància considerable ha quedat el partit dels Liberals (Die Freiheitlichen) que, amb cinc escons (tres més que el 2003), ha vist multiplicat el seu suport per tres (del 5% al 14'2%). En tercer lloc, amb tres escons, hi trobem el Poble de la Llibertat (Popolo della Libertà), la formació del primer ministre italià Silvio Berlusconi. El segueixen el Partit Democràtic (Demokratische Partei), els Verds (Verdi Grüne Vërc Bürger Liste Civiche) i Llibertat Sud-Tirolesa (Süd-Tiroler Freiheit), amb dos escons cadascun. Finalment, la Unió pel Tirol (Union für Südtirol), la Lliga Nord (Lega Nord Südtirol) i Unitalia (Unitalia Movimento Iniziativa Sociale) s'enduen un representant cadascú.

Unes eleccions, per tant, que a priori comportaran només canvis menors per aquesta província alpina de majoria germanòfona, situada al nord de l'Estat italià, i que limita al nord amb Àustria, al sud amb Itàlia i a l'oest amb Suïssa. Al Consell de la Província Autònoma de Bozen (Bolzano), el nom que rep l'òrgan legislatiu del Tirol del Sud, s'hi referma una vegada més el domini dels partits d'àmbit exclusivament sudtirolès. Els partits dominants a l'Estat italià -Poble de la Llibertat i Partit Democràtic- sumen aquí cinc escons, mentre que els nacionalistes sudtirolesos no baixen dels 26.

Però dins d'aquest darrer bloc hi ha diferències importants. El Partit Popular, d'orientació demòcrata cristiana i autonomista, defensa els interessos de les comunitats alemanya i ladina, però sense reclamar el canvi de l'estatus actual -una àmplia autonomia garantida per un acord bilateral entre Itàlia i Àustria, sota un Estatut d'Autonomia del 1972. Altres partits van més enllà de l'estatus quo, com els Liberals, que demanen la celebració d'un referèndum sobre l'eventual reunificació del territori amb Àustria. També la Unió del Tirol del Sud, i la seva escissió, Llibertat Sud-Tirolesa, defensen el dret a l'autodeterminació del país.

De l'anàlisi d'aquestes eleccions també se'n desprèn un clar creixement dels partits de dretes amb un discurs dur en qüestions com la immigració, un fenomen comparable a les recents eleccions a Àustria, on els partits considerats d'extrema dreta van sumar vora d'un 30% dels vots.

Més informació:

Més informació a la fitxa del Tirol del Sud.