Notícia

Els partits ètnics de Bòsnia i Hercegovina signen un primer gran acord en qüestions clau

Brussel·les celebra el compromís de les tres formacions, però demana 'accions concretes' · Es tracta d'un dels primers passos ferms per superar els enfrontaments entre la comunitat serbobosniana, bòsnia musulmana i croatobosniana dels darrers anys · Alguns partits menors els acusen de 'traïció'.

Els partits que representen cadascuna de les tres principals comunitats de Bòsnia i Hercegovina han arribat aquesta setmana a un acord en algunes de les qüestions més conflictives del debat polític. L'Aliança Sèrbia de Socialdemòcrates Independents (SNSD), al costat serbi, el Partit de l'Acció Democràtica (SDA), per part dels bosnians musulmans, i la Unió Democràtica Croata, representant els croats de Bòsnia (HDZ).

Entre les qüestions incloses en l'acord, els líders han destacat la reforma de la Constitució per a adaptar-la a la convenció europea de drets humans, la revisió de les competències de l'Estat, el funcionament de les institucions estatals, la divisió de la propietat i l'organització territorial i administrativa del país.

Amb aquestes reformes, és previsible que el camí cap a la integració del país a la Unió Europea sigui més fàcil. Si fos així, s'acabaria una època de fortes tensions entre els partits de cadascuna de les tres comunitats, que durant els dos darrers anys s'han caracteritzat per una gran confrontació i la conseqüent manca d'estabilitat a les institucions.

Més informació: