Notícia

S'estrena a Xile l'acadèmia de la llengua maputxe

La Corporació Nacional del Desenvolupament Indígena, un ens públic xilè, serà l'encarregada de dur el projecte a terme · L'objectiu de la nova institució serà normalitzar la llengua i promoure-la arreu del territori · Algunes veus critiquen la manca de representativitat del projecte.

El mapudungun, la llengua parlada pel poble maputxe, tindrà des de divendres una nova eina per a la seva protecció i promoció. L'Acadèmia Nacional de la Llengua Maputxe ha estat impulsada pel Govern de Michelle Bachelet, presidenta de Xile, en el marc del pacte social per la multiculturalitat "Re-conocer", impulsat durant la darrera legislatura.

Amb seu a Temuco, a la regió de l'Araucània, la nova institució té com a objectiu normalitzar la llengua i proposar a l'Estat polítiques lingüístiques en camps com l'educació, però també pretén animar i orientar les comunitats maputxes alhora d'impulsar iniciatives que garanteixin l'ús de la pròpia llengua.

Segons informa RPP Noticias, l'Acadèmia estarà formada per "representats escollits entre les comissions lingüístiques territorials, parlants procedents de les comunitats, erudits i professionals maputxes, a més de líders d'organitzacions indígenes, que han participat des de l'any 2006 als processos de formació i capacitació en lingüística bàsica.

Aquest programa serà gestionat per la Corporació Nacional del Desenvolupament Indígena (CONADI), un organisme estatal que vetlla per la promoció i el compliment de plans de desenvolupament per als pobles originaris de Xile (aimara, atacameño, colla, diaguita, quítxua, rapa nui, maputxe, kawashkar i iagán, segons especifiquen els seus responsables). Enguany el Govern de Bachelet ha posat especial èmfasi en les tres llengües indígenes que, malgrat ser minoritzades, gaudeixen de més vitalitat: l'aimara, el rapa nui i el maputxe, cadascuna de les quals a finals d'any tindrà la seva pròpia acadèmia de la llengua.

Crítiques contra la 'privatització dels drets col·lectius'
La mesura, malgrat tot, no està exempta de polèmica. El diari alternatiu maputxe Mapuexpres publica una dura crítica a la nova institució i l'organisme que l'impulsa. Segons aquest article, la creació de l'Acadèmia és "una privatització dels drets col·lectius", perquè no ha comptat amb la participació dels pobles als quals pretén representar. Mapuexpres cita el dirigent maputxe Francisco Vera Millaquen, qui afirma que el comportament de Conadi és "una violació" del conveni 169 de l'Organització Internacional del Treball, el qual estableix la organització dels Governs a consultar amb les poblacions indígenes aquelles mesures legislatives o administratives que els afectin directament.

Vera Millaquen afirma que un gran nombre d'organitzacions representatives del territori i el poble maputxe han estat excloses d'aquest procés, i nega la versió oficial segons la qual els responsables de Conadi porten dos anys de reunions amb representants maputxes.

Més informació: