Notícia

El partit de la comunitat hongaresa, la quarta força del Parlament romanès

La Unió Democràtica Hongaresa de Romania (RMDSz) obté el 6'4% dels vots a les eleccions parlamentàries · El partit, el principal representant polític dels magiars, té opcions d'entrar al nou Govern.

El partit de referència de la comunitat magiar a Romania, la Unió Democràtica Hongaresa de Romania (RMDSz, per les inicials en hongarès) ha tornat a mostrar la seva força en les eleccions parlamentàries celebrades aquest diumenge. La RMDSz ha passat el llindar del 5% que limita l'accés a la cambra, tot obtenint el 6'4% dels vots. El partit supera lleugerament els resultats de fa quatre anys, quan va tenir un 0'2 punts menys de suport.

Aquest resultats, afegits a un gairebé empat tècnic entre els dos grans partits d'abast estatal, inclouen la RMDSz en un possible escenari de govern, en funció de com evolucionin les negociacions. El partit magiar ja havia estat a la coalició de Govern durant la darrera legislatura, amb l'Aliança Justícia i Veritat, el principal partit de la qual n'era el Partit Nacional Liberal, al costat també del Partit Liberal i el Partit Democràtic. El PNL ha obtingut aquest cop el 18% dels vots, i el PL i el PD, que enguany es van unir per formar el Partit Demòcrata-Liberal, s'han convertit en la segona força del Parlament amb el 33% dels vots. La formació més votada ha estat l'aliança entre el Partit Socialdemòcrata i el Partit Conservador, amb el 34%. Una de les dades més destacables d'aquestes eleccions ha estat la baixa de participació, al voltant del 40%.

La Unió Democràtica Hongaresa de Romania és un partit de caire autonomista, que demana més autogovern i la oficialitat de la llengua hongaresa als territoris on es parla. També té una especial sensibilitat respecte a les minories del país d'entre les quals la magiar és la més nombrosa (el 6'7% de la població, pràcticament la mateixa proporció de vots que ha obtingut en aquests comicis). A Romania hi ha una presència important de grups diversos: hongaresos, italians, albanesos, macedonis, croats, armenis, jueus, germànics i ucraïnesos, entre d'altres, els quals tenen reservat fins a divuit escons a la cambra romanesa, d'un total de 332.

Més informació: