Notícia

Personal europeu comença a substituir la missió de l'ONU a Kosovo

BREUS. El projecte compta amb el suport de Brussel·les, Pristina i Belgrad, però rep crítiques de la població albanesa i sèrbia.

El dimarts nou de setembre ha estat la data escollida per la Unió Europea per començar el desplegament de la missió de policia i justícia a Kosovo (EULEX), que desplegarà fins a 1.300 funcionaris al nou Estat, liderant així una progressiva transferència de competències de les Nacions Unides cap a l'organisme europeu. L'objectiu d'aquesta nova missió serà vetllar per l'estabilitat del país i acostar les institucions kosovars "als estàndards europeus".

Sèrbia, malgrat les reticències inicials sobre la missió -Belgrad considera que té un biaix polític perquè la majoria de països de la Unió Europea han reconegut el nou Estat- ha donat llum verda al projecte amb la condició que en els territoris on hi ha majoria sèrbia segueixi essent la MINUK, la missió de l'ONU, l'única autoritat internacional. Pristina, mentrestant, rebutja el pla de sis punts de les Nacions Unides sobre el qual es basa el projecte EULEX, amb l'argument que és a la pràctica una separació de Kosovo entre els territoris de majoria sèrbia i aquells en els quals els albanesos són dominants.

Més informació: