Notícia

Els líders de les tres comunitats de Bòsnia i Hercegovina acorden reformar la Constitució

Els principals partits bosnià musulmà, serbi i croat han demanat oficialment al Parlament del país que comenci un procés de revisió de la carta magna, que faci especial incidència en l'organització territorial i enforteixi l'Estat central, condició indispensable per a les aspiracions europees de Bòsnia.

Els partits de Bòsnia i Hercegovina han acordat aquesta setmana una reforma constitucional que doni al país l'anhelada estabilitat que cerca d'ençà de la fi de la guerra que va devastar el país entre el 1992 i el 1995. El Partit Musulmà d'Acció Democràtica (SDA), l'Aliança de Socialdemòcrates Independents (SNSD, de la República Sèrbia) i la Unió Democràtica Croata (HDZ) han anunciat després d'una sèrie de reunions que demanaran al Parlament bosnià que engegui un procés per reformar la Constitució.

Amb aquesta decisió, que previsiblement portarà força temps, Bòsnia i Hercegovina podria començar un nou camí cap a l'enteniment entre les dues entitats federades (la República Sèrbia i la Federació de Bòsnia i Hercegovina, formada pels territoris musulmans i croats). L'altre objectiu a llarg termini és aplanar el camí cap a la Unió Europea. Actualment Bòsnia i Hercegovina ha engegat aquest procés amb la firma dels acords d'estabilització i associació, però les autoritats europees han dit en diverses ocasions que la Constitució vigent no encaixa amb les condicions de la Unió.

Un cop el Parlament accedeixi a crear una comissió constitucional per dur a terme la tasca, la reforma s'encarregarà, entre d'altres qüestions, de donar més pes a l'administració central i revisar els altres nivells de Govern. Probablement, les dues entitats federades veuran el seu pes reduït pel que fa a un bon nombre de competències.

Segons informa RFE/RL, fa uns mesos, els principals partits polítics van acordar ja una reforma sobre la policia, que fins ara ha funcionat d'acord a dos cossos diferents, per tal de crear una policia estatal unificada. Precisament, aquest acord no ha pogut ser dut a la pràctica degut a les restriccions de la Constitució actual.

Malgrat que l'acord compta amb el consentiment de partits de les tres comunitats del país, caldrà veure què passa un cop la reforma comenci a tocar punts concrets. El primer ministre de la República Sèrbia, Milorad Dodik, de l'SNSD, s'ha mostrat particularment contrari a la transferència de competències d'aquesta entitat federada cap a Sarajevo.

Més informació: