Notícia

Israel destrueix els principals punts neuràlgics de la Franja de Gaza i provoca una massacre

Atacats els túnels subterranis, el ministeri de l'Interior i la Universitat Islàmica · L'agressió israeliana fa més de 300 morts i al voltant de 800 ferits · La Creu Roja alerta que la situació als hospitals és dramàtica · Un grup de solidaritat amb Palestina vol enviar-hi un vaixell amb ajuda

La potent ofensiva que Israel manté des de dissabte contra la Franja de Gaza està comportant la pèrdua de centenars de vides humanes i la destrucció de diversos centres vitals per al petit territori, assetjat per l'Estat hebreu durant tot el 2008. Els primers tres dies d'una ofensiva que el Govern israelià ha anunciat que no serà pas breu han estat centrats en els atacs contra les dependències de Hamàs (que controla la Franja des de juny de 2007), contra els túnels que connecten Rafah amb Egipte, contra la Universitat Islàmica i fins i tot contra algunes mesquites. La violència ha matat no tan sols militants de Hamàs, sinó també civils, entre els quals infants.

Segons l’Agència d’Assistència als Refugiats Palestins de Nacions Unides (UNRWA), almenys 51 dels més de 300 morts que ha costat fins ara l'ofensiva israeliana són civils. Una estimació que el propi portaveu de la UNRWA, Christopher Gunness, ha admès que és «conservadora» i que, probablement, la xifra real sigui més elevada, explica Reuters AlertNet. Segons Agence France Presse, els atacs israelians han matat com a mínim sis criatures la nit passada. Amnistia Internacional diu que, des que va començar l'any, Israel ha matat 650 palestins, un terç dels quals civils. En el mateix període, els grups armats palestins han estat responsables de la mort de 25 israelians, entre els quals 16 civils.

La situació als hospitals on els metges palestins proven d'atendre els nombrosos ferits (dilluns al matí es parla de prop de 800) és molt precària. El setge israelià provoca que els centres d'atenció sanitària no disposin dels materials indispensables. Una delegada de la Creu Roja a Gaza assegurava ahir diumenge que els hospitals «estan desbordats».

El Moviment per una Gaza Lliure (Free Gaza Movement) ha anunciat que es disposa a enviar un vaixell des de Xipre cap a la Franja, carregat amb "tres o quatre tones" de material sanitari. En un comunicat, Gaza Lliure assegura, citant fonts hospitalàries, que molts dels ferits als centres d'atenció de la Franja tenen greus ferides de metralla i que, d'aquesta gent, "aproximadament el 80% no sobreviuran". L'organització ha arribat a les costes de Gaza prèviament en tres ocasions, sense que la marina israeliana ho hagi impedit.

Atacs contra objectius seleccionats

Mentre la població civil pateix l'agressió israeliana, l'exèrcit hebreu concentra carros de combat a la frontera amb la Franja. Fonts militars citades per les principals agències de notícies internacionals admeten que Israel es prepara per a una intervenció terrestre, tot i que la ministra d'Afers Estrangers israeliana, Tzipi Livni, ha assegurat que "per ara" no tenen la intenció d'assolir el control de la Franja. Les forces armades israelianes, al seu lloc web, expliquen que l'operació militar està dirigida contra el que anomenen "terroristes". En l'operació, diu l'exèrcit, han estat atacats 40 túnels que connecten la Franja des de Rafah amb Egipte. En total, continua la nota, l'aviació hebrea ha llançat atacs contra 210 punts usats per Hamàs.

Aquest dilluns, els avions israelians continuen amb l'ofensiva. A primera hora del matí, explica el rotatiu Haaretz, han estat atacats el ministeri de l'Interior palestí i també la Universitat Islàmica de Gaza, que Israel afirma que és utilitzada per Hamàs. L'agència Reuters recull que Israel també ha bombardejat una mesquita, amb l'argument que era usada "per a activitats terroristes".

Més informació: