Notícia

Israel i Hamàs estudien la proposta de treva d'Egipte

L'ofensiva de l'exèrcit israelià ha provocat ja la mort de més de 600 persones, la majoria civils · Les Nacions Unides i el Govern dels EUA donen suport a la iniciativa d'Egipte · Tel Aviv anuncia que aturarà els bombardeigs tres hores al dia per permetre l'ajuda humanitària a través d'un corredor.

Avui s'han produït els primers avenços cap a la fi de les hostilitats a Palestina, quan Israel, després de deu dies d'atacs contra objectius palestins militars i civils, ha anunciat una minsa treva de tres hores al dia, així com la seva predisposició a estudiar el pla de pau presentat per Egipte i França. Hamàs, l'organització islamista que governa la zona de Gaza, i que segueix disparant coets cap al territori israelià, ha admès avui que hi ha "signes positius, però encara cap acord" amb Tel Aviv, segons informa BBC.

Israel va començar el passat 28 de desembre una dura acció militar contra la franja de Gaza, una de les ofensives més intenses dels darrers anys, adduint el trencament de la treva per part de Hamàs. Durant aquest període, Tel Aviv ha sotmès la regió àrab a un setge ferotge, amb un bloqueig que n'ha impedit la fugida de la població cap a països veïns i l'entrada d'ajuda humanitària, malgrat les protestes de bona part de la comunitat internacional.

Israel ha anunciat que a partir d'avui aturarà durant tres hores cada dia els bombardeigs -que s'han concentrat sobre oficines de Hamàs, barris residencials, mesquites i escoles, entre d'altres objectius- i que permetrà la creació d'un corredor a través dels quals els palestins aconsegueixin atenció mèdica i altres tipus de necessitats bàsiques.

Alhora, Tel Aviv ha afirmat que està d'acord als "principis" que presenta la resolució franco-egípcia, mentre que Hamàs ha dit que n'està estudiant els continguts. D'acord al què es coneix de la proposta -que té el suport dels Estats Units i les Nacions Unides- principalment s'hi inclouen mesures per aturar el tràfic d'armes cap a la franja de Gaza i per acabar el bloqueig al qual està sotmès la població. Sarkozy, un dels impulsors del document, ha donat per fet que Israel i l'Autoritat Nacional Palestina accepten el document. Fonts de Hamàs, citades per Al-Jazeera, han afirmat que és la "resistència" qui decidirà si l'accepta i no pas l'Autoritat Palestina.

Fins ara, els atacs han provocat la mort de 650 palestins i més de 3.000 han resultat ferits, segons AlertNet, mentre que al cantó israelià la xifra total de víctimes és de deu. Els esforços cap a la pau han arribat un dia després que l'exèrcit israelià ataqués una escola de les Nacions Unides i matés 42 persones, amb el pretext que es tractava d'un refugi per a militants de Hamàs.

Més informació: