Notícia

El federalisme comença a obrir-se camí a Itàlia amb el vot afirmatiu del Senat

La cambra alta aprova la reforma de la fiscalitat, que ara serà debatuda per la Cambra de Diputats · Berlusconi afirma que Itàlia s'encamina cap a un sistema “com el d'Alemanya o Bèlgica”

"Fet històric", proclama el cap de la Lliga Nord, Umberto Bossi, després que el Senat italià hagi donat el seu vist-i-plau a la reforma federal que propugna el Govern de dretes de Silvio Berlusconi. La cambra alta italiana diu sí al projecte de llei que ha de permetre l'establiment d'un sistema fiscal federal a Itàlia, que atorgui un cert marge de maniobra a les regions i als municipis, per contraposició al sistema actual, fortament centralitzat a Roma.

La votació, ahir dijous, va aprovar el projecte de llei, amb el suport de 156 senadors, amb 108 abstencions (les de l'oposició de centreesquerra) i sis vots contraris (els dels democratacristians). El projecte de llei preveu que Roma traspassi alguns impostos a les regions i als ajuntaments, alhora que inclou mesures per evitar que la pressió fiscal s'incrementi (podeu llegir-ne una explicació detallada, en italià, aquí). La reforma federal fiscal és un dels grans objectius de la Lliga Nord, partit oposat al centralisme romà i que històricament ha basculat entre l'independentisme i el federalisme.

El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, deia ahir que la reforma federal permetrà que Itàlia esdevingui "un estat modern i federal, com el Regne Unit, Alemanya o Bèlgica", explicaLa Repubblica. El primer ministre mirava de tranquil·litzar els reticents amb la reforma tot assegurant que la gestió dels impostos a càrrec de les regions i dels municipis no tan sols no farà augmentar-los sinó que, de fet, la pressió fiscal disminuirà.

Ara, el projecte de llei haurà de ser debatut a la Cambra de Diputats, on la coalició de Berlusconi i Bossi també té majoria absoluta.

Més informació: