Notícia

El nacionalisme acudeix a les eleccions sardes enquadrat en quatre candidatures diferents

Quatre partits configuren una candidatura independentista conjunta, però no en forma part la principal formació sobiranista · L'històric Partit Sard d'Acció es presenta coalitzat amb el centredreta italià · Una nova formació autonomista forma part de la candidatura de centreesquerra

Sardenya celebra eleccions per escollir els seus president i Parlament per als propers quatre anys els propers dies 15 i 16 de febrer. El nacionalisme sard, com de costum, hi acudeix fortament dividit: es presenten fins a cinc candidatures, algunes de partits sols i d'altres en el marc d'àmplies coalicions. Els comicis es presenten com una pugna entre el candidat del centreesquerra, Renato Soru, i el del centredreta, Ugo Cappellacci.

Els partits sards es poden dividir en dos grans grups: els autonomistes, partidaris de reforçar l'autogovern illenc dins de la República Italiana, i els independentistes. Els primers concorren als comicis dins dels dos blocs encapçalats pels dos grans partits italians. Així, el Partit Sard d'Acció (PSd'Az) es presenta amb el Poble de la Llibertat de Silvio Berlusconi, en la candidatura que comanda Cappellacci. Un grup d'antics membres del PSd'Az, disconformes amb el pacte amb la dreta italiana, han optat per fundar una nova formació, Rossomori, i unir-se a la candidatura de Soru, on hi ha el Partit Democràtic de Walter Veltroni.

Dos blocs independentistes

En el camp independentista també hi ha divisió. El principal partit sobiranista sard, segons els vots obtinguts a les últimes eleccions de Sardenya, és Independència República de Sardenya (Indipendèntzia Repùbrica de Sardigna, IRS), que presenta com a cap de llista Gavino Sale. El partit només va aconseguir el 0,7% dels vots als comicis de 2004 i no va aconseguir entrar al Parlament sard. Ara, esperen millorar per situar almenys un diputat a la cambra, que hi faci sentir la veu de l'independentisme.

La gran novetat en el camp del sobiranisme és l'aparició d'Unitat Independentista (Unidade Indipendentista, UI), una coalició de quatre partits comandada per Sardenya Nació (Sardigna Natzione). La UI assegura que la seva aliança va “més enllà” de les presents eleccions, amb l'objectiu de configurar una alternativa als dos grans blocs italians, explicaLa Nuova Sardegna.

Eleccions anticipades

Els comicis sards s'havien de celebrar el proper juny, però la dimissió del president Renato Soru el passat novembre va forçar l'anticipació de la convocatòria. Malgrat això, Soru torna a presentar-se. El repte per a ell és aturar la creixent coalició de centredreta, que, segons els sondejos, millorarà el 40,5% dels vots obtinguts l'any 2004. Les enquestes preelectorals, de fet, dibuixen una votació molt ajustada entre Soru i Cappellacci. Una bipolarització que, de retruc, pot afectar negativament les llistes independents, com les dels independentistes.

Més informació:

Més informació a la fitxa de Sardenya.