Notícia

Tensió al Tibet a mesura que s'acosta el 50è aniversari de la revolta de 1959

La policia xinesa deté desenes de persones acusades de participar en una campanya de protesta contra l'ocupació · Una entitat a l'exili crida a no celebrar l'Any Nou tibetà · L'administració sota control xinès institueix el “dia de l'emancipació dels serfs”

El 2009 és un any que, al Tibet, ve marcat per una tràgica efemèride: el 50è aniversari de la revolta de 1959 contra l'ocupació xinesa. La repressió duta a terme per l'exèrcit de la República Popular va costar la vida a 86.000 tibetans, segons el Govern del Tibet a l'exili. En commemoració d'aquells fets, una important organització tibetana a l'exili ha cridat a no celebrar l'Any Nou d'enguany. Pequín no vol que se li escapi el control de la situació i ha començat a detenir preventivament desenes de persones.

Això és el que, els darrers dies, estan denunciant mitjans com The Times. El rotatiu londinenc, citant testimonis locals, publicava ahir dimecres que la policia ha detingut "dotzenes de persones" aquesta setmana, acusades d'estar implicades en la campanya de protesta contra l'ocupació xinesa i favor de no celebrar l'Any Nou, que comença el proper dia 25. Segons el diari, les forces xineses van detenir gent "de totes les edats" al carrer i a les cases de te de la capital tibetana, Lhasa. La crida a obviar l'Any Nou tibetà és una iniciativa del Tibetan Youth Congress, que en principi està destinada als tibetans que viuen a l'exili. Malgrat això, als carrers de Lhasa estan apareixent cartells que demanen a la població local que secundi el boicot.

Les d'aquesta setmana no han estat les úniques detencions recents. El digital tibetà Phayul diu que, durant el mes de gener, la policia va arrestar 81 persones. Oficialment, es tracta d'una campanya contra el crim, però entitats com el Centre Tibetà pels Drets Humans i la Democràcia no dubten que l'única raó per a les detencions és "detenir tibetans sospitosos d'estar involucrats a les protestes de la primavera de 2008".

El primer "dia de l'emancipació dels serfs"

La Xina no sols està preparant el 50è aniversari de la repressió de la revolta mitjançant les detencions. Els símbols també juguen un paper important, i no és casualitat que el passat dia 19 el Parlament de la regió autònoma tibetana (controlat pel Partit Comunista de la Xina) proclamés el 28 de març com a "dia de l'emancipació dels serfs". Segons l'agència estatal Xinhua, la festivitat servirà per recordar que el 1959 va ser dissolt el Govern teocràtic i aristocràtic del Tibet, cosa que va "alliberar de la servitud un milió de persones".

Més informació: