Notícia

Els partits polítics palestins formaran un govern d'unitat nacional

Dotze forces polítiques, encapçalades per Hamàs i Fatah, han acordat en una ronda de converses al Caire la formació de diversos comitès per preparar un nou Govern i emprendre la reconstrucció de la franja de Gaza · Encara no han definit quina estructura tindrà l'executiu.

Cinc comitès formats per representants de totes les forces polítiques palestines s'encarregaran de les principals qüestions que afecten el país, especialment després de l'ofensiva de l'Estat d'Israel contra la franja de Gaza. Aquest és un dels primers acords als quals han arribat els partits palestins durant el segon dia de diàleg per a la reconciliació.

Els comitès acordats són els següents: formació d'un govern d'unitat; reconstrucció de les institucions; establiment d'eleccions presidencials i legislatives; serveis de seguretat; i reconciliació. Aquests eixos de treball haurien de permetre desbloquejar el panorama polític palestí actual, caracteritzat per la completa falta d'entesa entre Hamàs i Fatah, les dues principals forces palestines.

El Govern d'unitat nacional que sorgeix d'aquest acord serà l'executiu legítim fins que se celebrin eleccions presidencials i legislatives, abans del gener de 2010. Una altra data límit que s'ha fixat durant les converses és la del 10 de març d'enguany, quan els comitès ja hauran d'estar en funcionament.

Una de les principals prioritats de l'acord és emprendre la reconstrucció de Gaza, d'una banda, i acostar de nou la franja i Cisjordània. Pel que fa al Govern d'unitat, encara no se n'ha definit la forma: podria ser un govern on les diverses forces tinguessin diverses quotes de poder; podria ser un govern de tècnics; o bé podria ser un govern de tecnòcrates.

Dimecres, Fatah i Hamàs van fer un primer pas cap a l'enteniment amb l'acord d'alliberar els respectius presos a Gaza i Cisjordània.

Més informació: