Notícia

El PNB guanya a Euskadi però el candidat del PSE és el més ben posicionat per ser el nou lehendakari

La il·legalització dels partits independentistes deixa més de cent mil vots nuls i permet que per primera vegada els partits nacionalistes espanyols siguin majoria al Parlament basc · El partit d'Ibarretxe puja vuit escons, els socialistes sis, i Aralar tres, i UPyD entra a la cambra amb un escó.

Comença una nova etapa política a Euskadi. Els resultats de les eleccions autonòmiques celebrades ahir diumenge presenten una sèrie de canvis que durant els propers anys seran determinants pel que fa a la resolució del conflicte basc. En unes eleccions marcades per l'absència forçada de l'esquerra abertzale -il·legalitzada pel Tribunal Suprem per "formar part de l'entramat d'ETA"-, s'ha donat la circumstància que, tot i guanyar Juan José Ibarretxe (Partit Nacionalista Basc), amb 30 escons, és el candidat socialista, Patxi López (Partit Socialista d'Euskadi), el que té més possibilitats de ser investit nou lehendakari. López, amb 24 escons, té el probable suport del Partit Popular (13 escons), la qual cosa situa aquesta opció en un empat a 37 escons respecte la suma de partits autonomistes i independentistes bascos: PNB (30), Aralar (4), EA (2) i EB (1). D'aquesta manera, UPyD, una nova formació espanyolista, pot tenir la clau del Govern si decideix donar el seu suport al candidat socialista.

Fora del PNB i el PSE, l'altre triomfador de la nit electoral ha estat Aralar, l'escissió d'Herri Batasuna que sí pot concórrer als comicis, i que ha pujat d'un escó a quatre, i esdevé el segon partit nacionalista basc de la cambra, després d'avançar a EA (passa de 7 escons a 2) i EB (de 3 escons a 1).

Patxi López serà lehendakari si PP i UPyD li donen suport. Ibarretxe, però, no ha renunciat encara a revalidar el càrrec, i ha anunciat que mantindrà converses amb "tots els partits", per mirar de formar un Govern liderat pel PNB. López, però, ja ha declarat que "se sent legitimat" per ser candidat.

Exclusió de l'esquerra abertzale
Durant la campanya electoral, els membres de l'esquerra independentista vetada per la justícia espanyola han estat repartint paperetes de D3M, un dels partits il·legalitzats, tot i sent conscients que aquests vots serien comptabilitzats com a nuls. Al final, el nombre total de vots nuls ha estat de vora 101.000. El diari Gara ha fet una projecció calculant quants escons serien aquests vots, i segons aquests càlculs, D3M tindria 7 escons, dos menys que els que fa cinc anys va treure el també abertzale Partit Comunista de les Terres Basques (EHAK), i seria la quarta força del Parlament.

Imatge: els dos principals candidats a lehendakari; Juan José Ibarretxe (PNB) i Patxi López (PSE).

Més informació: