Notícia

El PP desbanca del Govern gallec la coalició de socialistes i nacionalistes

Els populars, liderats per Alberto Núñez Feijóo, obtenen la cinquena majoria absoluta d'ençà del final de la dictadura · PSdeG i BNG perden un escó cadascú, a favor dels conservadors, que n'aconsegueixen 39 · Una de les primeres mesures anunciades per Feijóo és la derogació del decret regulador del gallec a l'ensenyament.

Inesperada victòria del Partit Popular de Galícia, que reprendrà el control del Govern autonòmic després de tan sols només quatre anys de coalició entre el Partit Socialista de Galícia i el Bloc Nacionalista Gallec. Si el 2005 la victòria de les esquerres semblava donar inici a una nova etapa a la vida política gallega, monopolitzada fins llavors pel PP, la clara victòria de Feijóo aquest diumenge indica que els votants gallecs han preferit tornar a la fórmula tradicional.

I tot això, amb uns resultats que certament presenten només lleugeres variacions respecte els de fa quatre anys. BNG i PSdeG perden un escó cadascú (passen de tretze a dotze els nacionalistes, i de 25 a 24 els socialistes). Dos escons que guanya el PP, que puja fins els 39 i així es fa amb la majoria absoluta a la cambra, ja que no hi ha altres formacions polítiques en joc.

Una de les primeres reaccions ha estat la del líder del PsdeG i President en funcions de la Xunta de Galícia, Emilio Pérez Touriño, qui aquest matí ha presentat la seva dimissió -el seu partit ha perdut més de 73.000 vots, vora un 3% respecte els comicis anteriors-. Pel que fa al líder galleguista, Anxo Quintana, s'ha limitat a anunciar "un període de reflexió" al sí del partit.

D'altra banda, el diari digital Vieiros destaca que una de les prioritats del nou executiu serà deixar sense efecte les polítiques impulsades per l'anterior Govern en matèria de llengua a l'ensenyament, que afavorien la presència del gallec tant a nivell preescolar, amb les Galescolas, com universitari, tot establint que la meitat de les assignatures haurien de ser impartides en llengua gallega. El secretari general del partit, Alfonso Rueda, ha declarat ja l'objectiu de "convertir les Galescoles en guarderies sense ideologia".

Imatge: El guanyador de les eleccions, Núñez Feijóo.

Més informació: