Notícia

Els partits nord-irlandesos asseguren que el procés de pau continua malgrat els atemptats

El Sinn Féin diu que 'els assassins no arrossegaran Irlanda del Nord al passat', i els unionistes fan una crida a la calma i a seguir treballant amb els republicans · Gerry Adams, Peter Robinson i Gordon Brown rebutgen la violència en una compareixença unitària · Dos soldats britànics i un policia irlandès han mort tirotejats durant els darrers tres dies.

Irlanda del Nord ha començat la setmana amb la reaparició en escena de la violència de dues faccions escindides de l'IRA que han acabat amb la mort de dos soldats de l'exèrcit britànic i un policia. IRA Autèntic i IRA de la Continuïtat, respectivament, han reivindicat l'autoria dels atemptats. Els partits polítics del país han condemnat l'acció, i el Sinn Féin l'ha qualificat com un "atac al procés de pau" i ha dit que no permetrien que es destruís el govern compartit.

A les files unionistes, fonts del Partit Unionista Democràtic (DUP, que comparteix govern amb el Sinn Féin) han confirmat la intenció de seguir treballant amb els republicans a favor del procés polític, mentre que el Partit Progressista Unionista ha fet una crida a la calma entre la comunitat protestant.

Gerry Adams i Peter Robinson, líders del Sinn Féin i del DUP respectivament, han fet una compareixença amb el Primer Ministre del Regne Unit, Gordon Brown, per mostrar unitat política davant dels atemptats.

Aquests són els primers atemptats mortals reivindicats per faccions de l'IRA durant els darrers deu anys. Després de dècades de violència entre republicans i unionistes, Irlanda del Nord va emprendre els anys noranta un procés de pau, amb l'alto el foc de l'IRA Provisional i sobretot a partir de la signatura dels acords de Divendres Sant, el 10 d'abril del 1998. En virtut d'aquest compromís, s'establia la transferència de competències al Parlament d'Irlanda del Nord i el Sinn Féin esdevenia un partit de ple dret a l'Assemblea.

Segons explica BBC, l'IRA de la Continuïtat va néixer el 1986 després de la decisió del Sinn Féin de començar a participar a la política de la República d'Irlanda -fins llavors havien boicotejat l'Assemblea-, però ha tingut un perfil baix durant tots aquests anys. L'IRA Autèntic es va escindir de l'IRA Provisional el 1997 quan el Sinn Féin va apostar clarament per al procés de pau. Aquesta escissió és famosa per l'atemptat d'Omagh, l'agost de l'any 1998, que va acabar amb la vida de 29 persones. Hi ha sospites que les dues organitzacions armades han cooperat en diverses ocasions.

Més informació: