Notícia

30.000€ de sanció per unes pintades a favor de la reunificació bretona

La justícia francesa acusa sis joves bretons de degradació per una sèrie de grafits fets a la ciutat bretona de Nantes, i els condemna a la màxima sanció econòmica, a més de 100 hores de serveis comunitaris i a dos mesos de presó · Partits i organitzacions bretones acusen la jutgessa de fer un veredicte polític.

La justícia francesa no ha dubtat en aplicar una sanció exemplar a sis joves bretons culpables d'haver fet una sèrie de pintades defensant la reunificació del departament del Loira Atlàntic, històricament bretó, amb la regió de la Bretanya. També van embrutar amb quitrà la seu de la regió del País de Loira, de la qual forma part el Loira Atlàntic. Acusats de "degradació", cadascun d'ells haurà de pagar 30.000€ i fer 100 hores de serveis comunitaris, a més d'una pena de dos mesos de presó amb indult.

Associacions cíviques i partits polítics bretons han mostrat la seva indignació per una sentència que consideren desproporcionada i motivada políticament. Els protagonistes han acusat l'Administració francesa de "negar el problema de la partició", alhora que "electes reaccionaris s'atorguen el dret de curtcircuitar la voluntat popular tot fent pressió sobre el comitè Balladur". Aquest comitè és el que s'ha encarregat de planificar la reordenació territorial i administrativa de l'Estat francès, i és per tant una oportunitat daurada per avançar cap a la reunificació de la Bretanya.

Les Joventuts de la Unió Democràtica Bretona han mostrat el seu suport als joves i han demanat que es faci una avaluació dels "danys reals" causats als vagons de tren afectats per les pintades i la façana de l'edifici públic.

Segons el Partit Bretó, la sentència és "una mostra que la justícia francesa defalleix", i que això és indicatiu d'una "democràcia malalta".

Més informació a la fitxa de Bretanya.