Notícia

La Delegació catalana d'observadors a les eleccions de Turquia constata coaccions contra el DTP

Els membres de la delegació presenten l'informe final sobre la missió d'observació · Parlen de 'correcció formal', però 'irregularitats logístiques' i 'pressió latent' durant el procés electoral · Afirmen que la seva presència 'ha frenat' el frau massiu detectat en eleccions anteriors, si bé altres delegacions observadores sí que han detectat en d'altres punts.

La Delegació catalana d'observadors a les eleccions municipals de Turquia va presentar ahir l'informe [podeu consultar-lo aquí] que amb les conclusions de la missió d'observació duta a terme entre el 25 i el 30 de març al territori kurd. Els membres de la Delegació han pogut comprovar que les candidatures del Partit de la Societat Democràtica (DTP), el partit majoritari kurd, són objecte d'una "intensa coacció psicològica i física" per part de l'exèrcit i les autoritats turques.

Els representants de la Delegació distingeixen l'observació a tres nivells: el formal, el logístic i el de pressió social. Si bé no hi ha hagut problemes relacionats amb la qüestió formal -urnes segellades, censos disponibles per a la consulta, etc-, sí que han detectat problemes en l'aspecte logístic i, sobretot, pel que fa a la pressió sobre els militants del DTP i sobre els votants en general.

Els membres de la Delegació assenyalen la pressió exercida per la presència elevada de l'exèrcit i de les milícies paramilitars, lluint armes de foc, en pobles petits al voltant dels col·legis electorals i, en alguns casos, fins i tot dins dels col·legis. També ha registrat el cas de Gire Mira, un poble kurd de 2.500 habitants, governat pel partit del Govern turc, l'AKP, que dos dies abans de les eleccions va ser literalment pres per l'exèrcit. Diversos militants del DTP van ser arrestat durant unes hores a la caserna del poble, i moltes cases van ser registrades. La delegació ha alertat de possibles casos similars.

"La nostra observació", conclou l'informe, "no ha detectat frau massiu, per bé que sí les condicions necessàries perquè el frau pogués existir. No obstant això, altres delegacions destinades a altres circumscripcions sí que han reportat frau massiu".

Una altra de les conclusions -es poden trobar totes a l'informe adjunt- és el paper positiu que tenen les delegacions internacionals d'observadors en les eleccions amb risc de frau. En aquest cas, hi havia més de 100 observadors internacionals desplaçats a la part kurda de Turquia.

Durant la missió, la Delegació catalana ha realitat un seguit de visites a pobles del territori kurd que segons diverses fonts podien ser possibles escenaris de frau; a associacions en defensa dels Drets Humans; a entitats representatives de la societat civil kurda; a significats dirigents del DTP, i del principal partit rival, l'AKP.

La Delegació l'han format set persones, entre representants de la societat civil, acadèmics, polítics i periodistes, i han estat actualitzant informació sobre les seves activitats en un bloc a Internet. Aquest projecte ha estat coordinat pel CIEMEN i ha comptat amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Més informació: