Notícia

El Govern del Níger i les principals faccions tuaregs arriben a un acord de pau

La ronda de converses, sota els auspicis de Moammar al-Gaddafi, és la que ha arribat més lluny durant els darrers anys de conflicte · El febrer passat els tuaregs de Mali van entregar les armes en suport a un acord de pau amb el Govern.

Compromís a una pau "completa i total". Aquest és l'acord arribat pels tres principals grups tuaregs rebels del Níger i el Govern del país, que les darreres setmanes han participat en una sèrie de converses impulsades pel president de Líbia, Moammar al-Gaddafi, orientades a arribar a una solució pacífica del conflicte. Tot i no ser un acord de pau formal, es tracta de la millor notícia des que la violència va rebrotar l'any 2007, ja que hi han participat els dos principals actors del conflicte: el Govern nigerí i la Moviment dels Nigerians per la Justícia (MNJ), que aglutina bona part dels tuaregs que que lluiten per la defensa dels seus territoris contra l'explotació abusiva de les mines, i per la reinversió al mateix territori de part dels beneficis generats per l'extracció d'urani.

A més a més, dos grups escindits de el MNJ han estat present a les converses i també s'han mostrat partidaris de la via pacífica: es tracta del Front Patriòtic del Níger (FPN), escindit el passat mes de març, i el Front de les Forces de Redreçament (FFR). El compromís de pau assolit, per tant té un grau molt important de representativitat, i permet ser optimistes de cara al desenvolupament del procés de pau.

Cal veure ara quins són els compromisos de cada una de les parts per afavorir aquesta pau. De moment, el Govern ha passat de considerar els rebels tuaregs com a bandits i traficants a prendre'ls com a interlocutors, mentre que el MNJ havia alliberat prèviament cinc soldats nigerís que tenia com a ostatges.

Al seu lloc web, el FPN -que va ser dels primers a publicar la notícia, juntament amb l'agència estatal líbia Jana- escriu que "totes les parts que participen en aquesta missió tenen ara la responsabilitat històrica de superar les seves diferències i de concretar aquests compromisos, que s'han de transformar en un acord formal de pau".

Segons Minority Rights Group, un milió de tuaregs, aproximadament, viuen al Níger. La resta viuen a Mali, Algèria, Líbia i Burkina Faso.

Més informació: