Notícia

La nova llei electoral boliviana garanteix la presència indígena al Parlament

Evo Morales abandona la vaga de fam que havia començat per pressionar el Congrés perquè aprovés la llei · Es farà un nou cens electoral i els pobles indígenes tindran set escons reservats a la nova Assemblea Legislativa Plurinacional · L'actual president podrà optar a la reelecció els propers comicis, el 6 de desembre vinent.

Si des del passat febrer Bolívia té nova Constitució, ben aviat podrà estrenar una nova llei electoral, una norma fonamental per aprofundir més el procés que el president Evo Morales està duent a terme per avançar cap al respecte absolut dels drets dels pobles indígenes. Segons aquesta nova llei, el proper 6 de desembre hi haurà eleccions generals al país, sobre la base d'un nou cens electoral -una exigència de l'oposició-, i amb unes quotes reservades al nou òrgan legislatiu per als pobles indígenes -exigència del Govern.

Dijous passat Evo Morales es va declarar en vaga de fam, com a senyal de protesta per les dificultats imposades per l'oposició a l'hora de pactar una nova llei. Aquest gest el va seguir una sèrie de negociacions amb els altres partits, i la matinada d'aquest dimarts ha resultat amb l'aprovació de la nova llei amb un "acord total".

La llei electoral, la primera aprovada en el marc de la nova Constitució, permet la reelecció d'Evo Morales i estableix que els pobles indígenes, la població majoritària al país, tindran garantits set escons dins la nova Assemblea Legislativa Plurinacional, la cambra que substituirà el Congrés. També s'ha pactat un referèndum autonòmic a les cinc províncies que encara no l'han celebrat: Chuquisaca, La Paz, Cochabamba, Oruro y Potosí. Aquesta votació, que també se celebrarà el 6 de desembre, ha de servir perquè els departaments accedeixin a l'àmplia autonomia que garanteix la Constitució.

El nou padró serà biomètric, és a dir, que recollirà les empremtes digitals, fotografies, signatura i dades personals dels ciutadans amb dret de vot.

Reconeixement dels drets indígenes
Durant la darrera legislatura, Morales ha pres diverses iniciatives en la direcció d'augmentar la representació dels pobles indígenes a les institucions bolivianes. Ell mateix és aimara, i ha incorporat al seu gabinet membres d'altres pobles. La Constitució reconeix als indígenes el dret "a l'autogovern, a la seva cultura, al reconeixement de les seves institucions i a la consolidació de les seves entitats territorials". També i ha un important avenç pel que fa a les llengües indígenes, que passen totes a ser oficials, juntament amb el castellà.

Més informació: