Notícia

Detenció massiva de membres del DTP al Kurdistan del nord

La policia turca deté portaveus, vicepresidents i tinents d'alcalde del partit kurd, a més d'un advocat d'Abdullah Ocalan, l'editor en cap d'una televisió kurda i desenes de militants del DTP · Aquestes detencions han tingut lloc al cap de pocs dies de la victòria dels kurds a les eleccions municipals, i només hores després d'un alto el foc anunciat pel PKK.

Una vegada més, Ankara prova de fer amb la policia allò que no va aconseguir a les urnes. Només dues setmanes després de l'acaparadora victòria del Partit de la Societat Democràtica (DTP) a les eleccions municipals, les forces turques han detingut desenes de kurds arreu de Turquia, principalment militants i dirigents del partit, acusats de pertànyer a l'organització armada independentista kurda, el PKK.

Entre cinquanta i setanta persones han estat detingudes, i centenars de domicilis privats i oficines han estat registrats arreu del Kurdistan del nord, així com a Ankara i Istambul. Entre els detinguts hi ha alts càrrecs del DTP: tres vicepresidents i el primer tinent d'alcalde d'Osman Baydemir, a Diyarbakir. Altres detencions significatives són la d'un advocat d'Abdullah Ocalan, el dirigent kurd empresonat des de l'any 1999, i la de l'editor en cap de la televisió privada Gun TV. La resta han estat majoritàriament militants del DTP i activistes kurds.

El diari turc Today's Zaman, que dedica un extens reportatge a la qüestió, cita el portaveu del DTP, Ahmet Türk, que ha denunciat que Turquia "intenta expulsar el partit de la lluita democràtica", i ha titllat els arrestos de "provocació". Segons aquest diari, l'operació policial podria ser la reacció a la crida del DTP perquè l'Estat reconegui el PKK com a "contrapart vàlida" per avançar cap a la solució del conflicte kurd.

A més, justament ahir alguns mitjans de comunicació van fer públic un comunicat del PKK en el qual l'organització anuncia un alto el foc fins el mes de juny i reitera la voluntat de començar un procés de pau.

Imatge: La co-portaveu del DTP, Emine Ayna, critica les detencions durant una roda de premsa (Diha).

Més informació:

Més informació a la fitxa de Kurdistan i al dossier Pobles i nacions d'avui: Kurdistan.