Notícia

Turquia condemna a presó l'alcalde de Diyarbakir, la ciutat més important del Kurdistan del nord

Osman Baydemir, que va guanyar les eleccions municipals amb el 66'5% dels vots, s'ha referit al PKK com a 'guerrilla' · La justícia en demana deu mesos, però els seus advocats asseguren que no hi haurà d'ingressar · La setmana passada la policia turca va detenir desenes de militants i càrrecs del Partit de la Societat Democràtica, DTP.

"Ni els soldats ni els guerrillers haurien de morir". Aquesta frase podria costar deu mesos de presó a Osman Baydemir, l'alcalde de la ciutat més important del Kurdistan del nord Diyarbakir (Amed en kurd), a l'extrem oriental de Turquia. La frase va ser pronunciada per Baydemir durant un míting a Diyarbakir, en el context d'una intensificació dels bombardeigs de l'exèrcit turc a les muntanyes del Kurdistan del sud, on s'hi amaguen els rebels del PKK.

A més de Baydemir, també ha estat sentenciat l'alcalde d'una altra important ciutat kurda: Batman. La sentència s'ha conegut avui, pocs dies després de l'operació de la policia turca que va acabar amb la detenció d'alguns alts càrrecs i de desenes de militants del Partit de la Societat Democràtica (DTP), el mateix partit que governa a Diyarbakir i a la majoria de ciutats del país.

El delicte, per cert, ha estat pronunciar la paraula "guerriller" per referir-se als combatents del PKK. Segons la justícia turca, això equival a fer-ne propaganda. El Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) és qualificada com una organització terrorista a Turquia, la Unió Europea i els Estats Units.

Reuters afirma que, segons els advocats de Baydemir, és poc probable que els dos alcaldes sentenciats vagin a la presó, a canvi de pagar una multa.

Una realitat quotidiana
Osman Baydemir, una de les personalitats més destacades del panorama polític kurd, té desenes de casos oberts per la justícia turca, sempre com a conseqüència de la defensa dels drets del poble i la llengua kurds. Fou un dels impulsors de la Fundació pels Drets Humans de Turquia.

Durant la campanya electoral de les darreres municipals, el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, va dir que el seu partit "prendria el castell", en referència a Diyarbakir, un dels grans bastions kurds. Tanmateix, el seu candidat es va quedar amb el 30% dels vots, més de la meitat que el seu contrincant kurd.

Imatge: Osman Baydemir, al centre de la imatge, durant un acte del DTP (DIHA).

Més informació: