Notícia

Els pobles indígenes exigeixen la participació en la presa de decisions sobre el canvi climàtic

Demanen als països desenvolupats una reducció de les emissions del 45% abans del 2020 · La Cimera dels Pobles Indígenes sobre el Canvi Climàtic ha reunit a Alaska membres de pobles autòctons de més de 80 estats diferents.

Representants de pobles autòctons d'arreu del món han discutit durant cinc dies la importància d'afrontar immediatament la qüestió del canvi climàtic i, per fer-ho, garantir la presència indígena a les estructures de decisió. La Cimera de Pobles Indígenes sobre el Canvi Climàtic, que s'ha celebrat entre el 20 i el 24 de juny a Anchorage, Alaska, ha reunit a 500 delegats indígenes, provinents de l'Àrtic, Amèrica del Nord, Amèrica Llatina, l'oceà Pacífic, l'Àfrica, el Carib i Rússia. A la declaració final, els pobles autòctons es mostren "alarmats per l'accelerada devastació climàtica conseqüència del desenvolupament insostenible", i fa una crida a la reducció dràstica d'emissions i a la presa en consideració del "coneixement i les pràctiques tradicional" indígenes a l'hora d'afrontar el canvi climàtic.

Per aconseguir això, els signants de la declaració demanen l'establiment d'estructures i mecanismes formals per fer efectiva la seva participació dels diferents espais de decisió, especialment a la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (UNFCCC). En el capítol de les emissions, la declaració proposa que els països desenvolupats redueixin les seves emissions en un 45% l'any 2020 -respecte les xifres de 1990- i en un 95% el 2050, i que aquesta mesura vagi acompanyada per disminuir la dependència amb els combustibles fòssils.

Altres punts tractats durant les sessions han estat la garantia dels drets indígenes, propietat de les terres inclosa, i la creació d'un grup de treball amb els pobles autòctons dins de l'Organització per a l'Alimentació i l'Agricultura de les Nacions Unides (FAO).

La declaració final, que ha estat consensuada per tots els participants, s'enviarà a la propera cimera de l'ONU sobre canvi climàtic, que tindrà lloc a Copenhaguen, Dinamarca. La intenció és que el text sigui considerat en el marc de la revisió del Protocol de Kioto.

Més informació: