Notícia

Incrementen les tensions entre Rússia i Geòrgia

Abkhàzia i Ossètia del Sud acorden que Rússia pugui controlar les seves fronteres · Geòrgia diu que Moscou intenta 'legalitzar l'ocupació', i la Unió Europea i els EUA qualifiquen la decisió de trencament de l'alto el foc · El president rus acusa Geòrgia de desplaçar efectius militars a les fronteres amb els dos territoris secessionistes i permetre exercicis militars de l'OTAN.

Repunt de les tensions entre Rússia i Geòrgia, de nou utilitzant els dos territoris independents de facto -Abkhàzia i Ossètia del Sud- com a pretext. Les repúbliques independentistes han signat amb Moscou un acord en virtut del qual la Federació Russa assistirà els seus aliats menors a vigilar i protegir les seves fronteres amb Geòrgia, l'Estat al qual pertanyen de jure. L'acord, presentat en roda de premsa a la capital russa, podria dur més tropes de la Federació al Caucas, d'on se'n van retirar un bon nombre després de la guerra del passat mes d'agost.

Segons explica Associated Press, Dmitri Medvédev, el president rus, va definir l'acord com un "acte polític" sobre "amistat, cooperació i assistència mútua". També han signat un acord de cooperació entre els serveis de Seguretat dels tres Governs.

Ni Geòrgia ni els seus aliats occidentals han vist aquest anunci amb bons ulls. El president georgià, Mikhail Saakàixvili, diu que Rússia "intenta legalitzar l'ocupació" dels territoris independentistes, mentre que els EUA i la Unió Europea l'han titllat de violació de l'alto el foc, ja que l'acord que va acabar amb la guerra entre Geòrgia i Rússia establia que totes les tropes havien de retrocedir fins a la posició prèvia al conflicte.

Medvedev no ha amagat els motius que podria haver-hi rere l'anunci, quan ha acusat Geòrgia d'incrementar el nombre de tropes a les fronteres amb Abkhàzia i Ossètia del Sud, d'una banda, i ha titllat de "provocació" els exercicis militars que l'OTAN planeja fer a territori georgià.

Més informació: