Notícia

La comunitat copta, indignada pel sacrifici forçat de desenes de milers de porcs a Egipte

El Caire ha ordenat la mesura per prevenir un possible brot de grip porcina · Els coptes, la major comunitat cristiana del país, són els principals consumidors de porc a Egipte i també els propietaris de més granges · L'Organització Mundial de la Salut no creu que l'acció sigui necessària.

La notícia va sortir a la llum fa uns dies, com una de les mesures per prevenir l'epidèmia de grip nova: Egipte es disposa a sacrificar la totalitat del bestiar porcí del país. Uns 300.000 porcs moriran durant les properes setmanes tot i que, segons l'Organització Mundial de la Salut, no s'hagi demostrat que els animals puguin transmetre la grip als humans. Ara, hi ha qui explica la decisió d'El Caire no com una actuació sanitària, sinó com una motivació religiosa.

Amb una majoria musulmana que no consumeix porc, a Egipte tant el negoci com el consum relacionats amb aquest animal són gairebé una exclusiva dels coptes, la comunitat cristiana ortodoxa que representa entre el 6 i el 9% de la població egípcia. Després de l'anunci del Govern, alguns coptes han mostrat la seva indignació i s'han resistit a entregar els animals per a ser sacrificats. Aquest diumenge s'han presenciat protestes a El Caire i altres ciutats egípcies, que la policia s'ha encarregat de reprimir.

Davant l'aparent manca d'arguments per emprendre l'actuació -ni les autoritats internacionals l'han recomanat, ni s'han detectat casos de grip porcina al país- , el Govern egipci l'ha definit com una mesura de "salut general". En aquest país africà, la majoria de granges de porcs es concentren als abocadors, a prop dels barris més deprimits de les ciutats. Per això les autoritats defensen la necessitat d'acabar amb tots els exemplars i, en el futur, allotjar els porcs en granges apartades dels nuclis urbans.

La comunitat copte, que practica la branca de la religió cristiana més nombrosa al món àrab, representa entre 5 i 7 milions de persones a Egipte, que té vora 79 milions d'habitants. Els coptes són sovint objecte d'atacs violents per part de grups musulmans, com el que va succeir el passat mes de juny, que va acabar amb la vida de quatre joiers coptes.

Més informació: