Notícia

Els tàtars de Crimea demanen drets lingüístics en el 65è aniversari de la seva deportació forçosa

Reivindiquen la seva autonomia nacional i territorial, i la oficialitat de la llengua tàtar de Crimea a la península · Comença el Congrés Mundial de Tàtars de Crimea a la ciutat de Bakhchisaray, amb una bona representació de la diàspora tàtar · Més de 200.000 tàtars van ser deportats a l'Àsia central el maig del 1944.

Un any més s'ha commemorat a Crimea l'aniversari de la deportació massiva del 18 de maig del 1944, quan el Govern soviètic de Ióssif Stalin va ordenar el desplaçament forçós de tots els tàtars de la península -vora 200.000- cap a l'Àsia central, un viatge fatídic en el qual es calcula que van morir la meitat dels deportats.

Aquest dilluns, unes 15.000 persones s'han manifestat als carrers de Simferopol, a Crimea, per recordar els fets i reivindicar al Govern ucraïnès que protegeixi els seus drets lingüístics i polítics, segons informa RFE/RL . Els tàtars que amb els anys han tornat a Crimea ha esdevingut minoria després de la russificació i la ucraïnització del seu territori. Per això, durant l'acte d'ahir van demanar que Kíev reconegui l'estatus d'oficialitat de la seva llengua a la República Autònoma de Crimea, i que en permeti la presència en el camp educatiu. En el pla polític, els tàtars de Crimea reivindiquen una autonomia de caràcter nacional i territorial tàtara, que vagi més enllà de l'estatus actual de la República Autònoma.

Coincidint amb l'efemèride, el Govern ucraïnès ha anunciat que durà a terme una investigació per esclarir els crims comesos contra els tàtars de Crimea per part de les autoritats soviètiques. Per fer-ho, Kíev ha demanat al Servei Federal de Seguretat (FSB) de la Federació Russa que desclassifiqui tots els documents que facin referència a l'episodi de la deportació.

Congrés mundial de la diàspora
No tots els tàtars de Crimea van tornar al seva pàtria: molts es van exiliar en països europeus i americans. Amb l'objectiu de posar en comú estratègies i punts de vista, aquests dies se celebra a Bakhchisaray, Crimea, i a d'altres ciutats de la península, el primer Congrés Mundial dels Tàtars de Crimea, que fins el dia 22 de maig reunirà delegats d'Ucraïna, Bulgària, Romania, Turquia, Alemanya, Rússia, i els Estats Units, entre d'altres, informa NRCU.

Segons deia RFE/RL fa uns mesos, aquesta reunió té també un punt controvertit, ja que algunes ONG tàtares van anunciar la intenció de boicotejar-la amb el pretext que només serviria per convertir a Mustafa Abdülcemil Qırımoğlu, portaveu del Parlament tàtar -el Mejlis- i dirigent històric de la resistència tàtara, en un "líder permanent" dels tàtars de Crimea.

Imatge: Manifestació de tàtars de Crimea, amb banderes tàtares i ucraïneses (Idil Izmirli i Eskender Bariev, International Committee for Crime).

Més informació: