Notícia

Mostres de solidaritat arreu d'Europa amb els polítics kurds que Espanya vol extradir a Turquia

Durant els propers dies hi haurà manifestacions a Madrid i Rennes, i l'Associació pels Pobles Amenaçats ha enviat una carta a Zapatero demanant que aturi l'ordre · Ankara i el ministeri de Justícia espanyol acusen Eyyup Doru i Remzi Kartal, que viuen exiliats a Europa, de 'delictes de terrorisme', malgrat que Doru té l'estatus de refugiat polític a França.

Diversos grups de suport al poble kurd s'han mobilitzat darrerament en diversos indrets d'Europa per aturar l'extradició d'Eyyup Doru i Remzi Kartal, dos polítics kurds que actualment estan retinguts a l'Estat espanyol després que les autoritats d'aquest país obeïssin l'ordre internacional de detenció dictada per Turquia. Doru i Kartal, polítics exiliats a Europa, són acusats per Ankara de "delictes de terrorisme".

S'han anunciat dues manifestacions per protestar contra la decisió de l'Estat espanyol. L'una, convocada per la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR), tindrà lloc el proper 1 de juny a Madrid, davant del ministeri d'afers exteriors. La segona, l'ha convocat l'associació Amistat Kurda de Bretanya, i tindrà lloc el proper 6 de juny a Rennes, la ciutat bretona on resideix des de fa anys Eyyup Doru.

D'altra banda, l'Associació per als Pobles Amenaçats (GFBV), amb seu a Bozen, ha fet una crida urgent al Govern espanyol perquè aturi el procés d'extradició dels dos diplomàtics. L'organització ha enviat una carta oberta al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, on recorden que Turquia "considera organitzacions terroristes totes les associacions i organitzacions que defensen els drets del poble kurd".

Quan l'any 1994 Turquia va il·legalitzar el DEP, el primer partit kurd amb representants al Parlament d'Ankara, els seus diputats van ser empresonats -aquest va ser el cas de Leyla Zana- o bé van ser forçats a exiliar-se. Remzi Kartal va prendre el segon camí, i de llavors ençà s'ha dedicat des de Bèlgica i molts d'altres països europeus, a tasques diplomàtiques del moviment kurd. Fou un dels fundadors del Parlament Kurd a l'Exili i del Congrés Nacional del Kurdistan.

D'altra banda, Eyyup Doru va fer els seus estudis a França, on té l'estatus de refugiat polític i, igual que Kartal, desenvolupa una tasca de representació del poble kurd, especialment activa a Europa i a l'Amèrica Llatina. És consultor del Consell d'Europa i membre del Consell Internacional del Fòrum Social Mundial, forma part del Congrés Nacional del Kurdistan i és director del Centre d'Informació del Kurdistan de París.

Segons explica GFBV, l'any 2005 també Alemanya va detenir Kartal arran de les denúncies de Turquia a la Interpol. En aquell cas, però, la justícia va decidir que no tirar endavant l'ordre d'extradició.

Imatge: Remzi Kartal i Eyyup Doru (Kurdish Info).

Més informació:

Per a més informació vegeu la fitxa del Kurdistan i el Dossier Pobles i nacions d'avui: Kurdistan.