Notícia

Les converses de Xipre entren una fase decisiva

Els líders de les dues meitats de l'illa reben una pressió creixent perquè no cedeixin a les negociacions · El retorn de part de les terres sota ocupació militar turca cap als grecoxipriotes resta com un dels temes espinosos · El líder turcoxipriota està afeblit per la derrota del seu partit a les darreres eleccions parlamentàries.

Els màxims mandataris de la part grega i la part turca de l'illa de Xipre es reuneixen demà per enèsima vegada, en una reunió considerada clau per a l'èxit del procés de reunificació de l'illa. Quan Demetris Christofias va guanyar les eleccions presidencials a la República de Xipre, el febrer del 2008, va començar una ronda de negociacions amb el seu homòleg turcoxipriota, Mehmet Alí Talat, que havien d'acabar amb la reunificació final de l'illa després de 35 anys de divisió.

No està essent una tasca senzilla, però, i encara menys ara que la discussió se centra sobre un dels temes que posa a prova la voluntat d'entesa de les dues parts. Aquesta qüestió estarà sobre la taula demà, de la mateixa manera com està ja en el debat públic dins les dues comunitats. Segons informa SETimes.com, el president de la República -no reconeguda- turcoxipriota va reconèixer que la seva comunitat "hauria de cedir part del territori" per tirar endavant amb el pla de pau. Unes declaracions que ràpidament van rebre serioses crítiques tant al nord de l'illa com a Turquia. I certament, Alí Talat no està en disposició de grans maniobres com aquesta. La victòria dels nacionalistes turcs, els seus adversaris polítics, a les darreres parlamentàries del Xipre del nord, posà les negociacions en una situació delicada, tot i que el nou Govern va dir que respectaria el procés.

Els ànims tampoc estan calmats a la meitat sud, on Christofias ha rebut un seriós avís de la màxima autoritat de l'església ortodoxa, l'arquebisbe Chrysostomos II, qui ha dit públicament que el president grecoxipriota "fa massa concessions".

SETimes.com remarca també les similituds que aquest procés està agafant amb el fracassat Pla Annan, el darrer intent de la diplomàcia internacional de resoldre la qüestió xipriota. També llavors la qüestió territorial va ser un dels esculls principals en les negociacions. El Pla Annan va acabar descartat quan la majoria de grecoxipriotes el van rebutjar en un referèndum, el 2004.

Més informació: