Notícia

El primer ministre israelià rebutja l'establiment d'un Estat palestí normalitzat

Netanyahu reconeixeria només un Estat desmilitaritzat, i amb la condició que els palestins reconeguessin que Israel és un 'Estat jueu', i renunciessin al retorn dels refugiats · El Govern palestí ha acusat Tel Aviv de 'sabotejar' el procés de pau del conflicte araboisraelià.

Benjamin Netanyahu, primer ministre d'Israel, s'ha mostrat favorable a creació d'un Estat palestí per acabar amb el conflicte que des de fa més de seixanta anys desestabilitza l'Orient Mitjà. Les condicions que posa per a donar-hi suport, però, són tan extremes que signifiquen a la pràctica un obstacle per a la pau més que no pas una oportunitat. El diari Haaretz publica les declaracions del líder israelià, en les quals deia que el seu Govern només reconeixeria un Estat palestí si "obté garanties que serà desmilitaritzat". No només això: Netanyahu vol que els palestins no tinguin control del seu espai aeri; que renunciïn a la capitalitat de Jerusalem, ciutat ocupada per Israel el 1967; que renunciïn al dret de retorn dels refugiats; i que reconeguin Israel com un estat jueu, malgrat que dins les seves fronteres hi visqui una important comunitat palestina musulmana.

Si bé aquestes declaracions han estat definides com "un gran pas endavant" per fonts del Govern nord-americà, no han estat gens ben rebudes en el bàndol palestí i àrab en general. Un responsable de l'Autoritat Nacional Palestina ha dit que les declaracions del màxim responsable d'Israel "sabotegen totes les iniciatives, paralitzen els esforços que s'estan fent i desafien les postures palestina, àrab i nord-americana".

Un portaveu de Hamàs, a Gaza, ha titllat les paraules de Netanyahu de "racista", i segons explica BBC, ha fet una crida als països àrabs a crear una "oposició més dura" envers Israel.

De fet, el president d'Egipte, Hosni Mubarak, un dels actors àrabs més importants en les negociacions de pau del conflicte araboisraelià, ha declarat en relació a les demandes de Netanyahu que "avorten" qualsevol oportunitat per a la pau. Mubarak troba especialment inconcebible que el primer ministre israelià demani que els palestins reconeguin Israel com la pàtria dels jueus.

Bloomberg recull els titulars d'alguns diaris àrabs que valoren la notícia: "Netanyahu amenaça els esforços per a la pau", diu el saudita Al Hayat, mentre que el libanès Assafir defineix les paraules de l'israelià com "més una declaració de guerra que no pas una oferta per negociar".

Més informació: