Notícia

Martinica decidirà a les urnes si vol més autogovern

Nicolas Sarkozy proposa que l'illa celebri un referèndum d'autonomia, en el qual la independència no serà una opció · El president francès discutirà ara la proposta amb els partits martiniquesos · S'han celebrat els Estats Generals de Martinica i Guadeloupe, dos mesos després de la revolta a l'illa caribenya.

Nicolas Sarkozy va desembarcar la setmana passada al departament d'ultramar francès de Martinica amb una proposta de referèndum d'autonomia per a la colònia caribenya. "Consultaré els martiniquesos sobre l'evolució institucional del seu territori [...] i seran lliures d'escollir el camí que vulguin emprendre". Aquesta va ser la declaració d'intencions del president francès, que també va aclarir que "no parlem d'un debat d'independència", sinó "del grau d'autonomia".

Actualment, Martinica és una regió d'ultramar i, alhora un departament d'ultramar, amb la qual cosa té dues assemblees: el Consell General i el Consell Regional. En tant que departament d'ultramar (DOM, en francès) gaudeix del mateix autogovern que qualsevol altre departament metropolità francès, és a dir, pràcticament cap competència. D'acord amb el referèndum proposats per Sarkozy, s'obren tres possibilitats, informa Le Monde. O el manteniment de l'estatus quo, o la creació d'una col·lectivitat única sota l'article 73 de la Constitució francesa, o l'Estatut d'autonomia sota l'article 74.

Si escollís la segona opció, només canviaria la col·lectivitat única ja que actualment l'illa ja es regeix amb l'article 73 -opció que els martiniquesos van rebutjar el 2003-. L'autèntic canvi es produiria si la població escollís l'opció autonòmica, que convertiria Martinica en una col·lectivitat d'ultramar -l'estatus de la Polinèsia francesa i de Saint-Pierre-et-Miquelon-. En cas de guanyar aquesta opció, començaria una negociació per definir les noves competències i automàticament bona part de les lleis franceses -excepte les que fan referència a justícia, política exterior i defensa- haurien d'incloure una menció específica a l'aplicació de la llei a Martinica.

L'anunci de Sarkozy ha estat benvingut per la majoria de partits polítics de l'illa caribenya. Ara caldrà que el president francès i el Govern i els parlamentaris martiniquesos acordin un calendari i un pla de treball per avançar en la proposta.

El president francès es trobava a l'illa per assistir als Estats Generals, un debat que convoca els principals actors polítics de Martinica, a més dels membres de la societat civil, i que té per objectiu identificar els reptes i establir les prioritats -a escala sobretot econòmica i social- de l'illa. A continuació va assistir als de Guadeloupe, quatre mesos després de les revoltes que a les illes caribenyes protestaven contra les difícils condicions de vida.

Més informació: