Notícia

Cent quaranta morts en els enfrontaments entre manifestants uigurs i policia al Turquestan Oriental

Les autoritats xineses suprimeixen amb violència les protestes de milers de persones als carrers d'Urumqi, la capital uigur · La xifra de ferits gira entorn als vuit-cents, i hi ha hagut centenars de ferits · Pequín acusa la diàspora uigur d'estar al darrere de les protestes.

El Turquestan Oriental ha viscut aquest cap de setmana una de les pitjors matances dels darrers anys, en un episodi que ja s'ha titllat com el més violent al conjunt de la República xinesa d'ençà dels fets de la plaça de Tiananmen, el 1989. Més de cent quaranta persones han perdut la vida, vuit-centes han resultat ferides i centenars han estat detingudes. Ara per ara, les diverses fonts no deixen clar si les víctimes han estat manifestants uigurs o bé membres de l'ètnia han, majoritària a la Xina i que des de 1949 ha protagonitzat una immigració a gran escala al Turquestan Oriental -oficialment la província de Xinjiang.

Les protestes que van dur milers de persones al carrer estaven motivades pels fets ocorreguts fa una setmana a Guangdong, una província del sud de Xina, quan algú va acusar, a internet, sis immigrants uigurs d'haver violat dues noies. Una multitud de persones de l'ètnia han va atacar els treballadors uigurs d'una fàbrica de joguines, dos dels quals van resultar morts.

A Xinjiang, la terra natal de les dues víctimes, s'hi van convocar manifestacions per denunciar els fets, les quals aviat van reunir milers de persones. La policia va reprimir les protestes, i van començar els enfrontaments violents. Xinhua, l'agència estatal de notícies xinesa, ha assegurat que els manifestants uigurs han tallat carreteres i han incendiat comerços de la comunitat han. També ha dit que, dels 291 ferits que han ingressat en un hospital d'Urumqi, la majoria (233) eren han.

Pequín ha acusat la portaveu del Congrés Mundial d'Uigurs (WUC), la principal organització de la diàspora, de ser la "instigadora i líder" dels disturbis, acusació que l'organització ha negat i ha dit que "és una pràctica comuna que el Govern xinès m'acusi [a la líder del WUC] per qualsevol disturbi al Turquestan Oriental, així com que acusi el dalai lama per qualsevol disturbi al Tibet". L'organització ha conclòs que la incapacitat de castigar els responsables dels assassinats de Guangdong és la causa dels fets d'aquest cap de setmana.

Més informació: