Notícia

La resolució del conflicte de Papua, assignatura pendent del revalidat president d'Indonèsia

Susilo Bambang Yudhoyono ha fet valdre la fama de reformista del país musulmà, però el procés de pau està encallat des del 2001 i no ha evolucionat durant el seu mandat · Human Rights Watch i Amnistia Internacional han denunciat la impunitat de l'exèrcit indonesi contra la població papú.

Totes les fonts donen per fet que Susilo Bambang Yudhoyono repetirà una legislatura més com a president d'Indonèsia, a falta que es publiquin els recomptes definitius de les eleccions presidencials que s'han celebrat avui a l'arxipèlag del Pacífic. Yudhoyono ha fet valdre la seva imatge de president reformista, i ha aconseguit una amplíssima majoria arreu del territori, en el quart país més poblat del món (230 milions d'habitants). A la seva llista d'èxits, el líder indonesi pot apuntar-s'hi l'estabilització de l'economia, la lluita contra la corrupció i el final de la guerra a Aceh.

Tanmateix, Yudhoyono s'enfronta a la qüestió de Papua Occidental, encallada des de 2001 i que durant els darrers anys ha rellevat Aceh pel que fa a les tensions secessionistes a Indonèsia. Yudhoyono no ha estat capaç, durant els darrers cinc anys de Govern, de desenvolupar satisfactòriament els plans que preveien l'autonomia de la meitat oest de l'illa de Nova Guinea, que està sota administració indonèsia des que aquest país la va annexionar el 1969. Més aviat al contrari, Papua Occidental -o Nova Guinea Occidental, o Irian Jaya, com també se l'anomena- ha conegut la cara més violenta del Govern reformista. Sota el pretext d'acabar amb la insurgència independentista, l'exèrcit i la policia d'Indonèsia han reprimit manifestacions pacífiques, han prohibit símbols culturals i polítics papús i han violat els drets humans de desenes de persones sotmeses a arrestos injustificats i tortures.

Amnistia Internacional i Human Rights Watch (HRW), dues de les organitzacions internacionals de referència en el camp dels drets humans, coincideixen a denunciar la impunitat dels abusos per part dels cossos armats a Indonèsia. Recentment, HRW ha publicat l'informe 'Indonesia: Abuses by Special Forces Continue in Papua', on convida el Govern a dur a terme una investigació independent per esclarir les denúncies de violació dels drets humans per part dels cossos d'elit, el Kopassus. Amnistia, per la seva banda, ha demanat explicacions pel tiroteig d'una manifestació a Nabire, Papua, per part de la policia.

A banda dels abusos per part dels militars, la població papú també rep el constant atac de la justícia indonèsia, que penalitza amb presó l'ostentació de la bandera independentista i eslògans com "Referèndum sí, autonomia no", mostrats durant les diverses manifestacions independentistes -i pacífiques- que sovint tenen lloc al país.

Més informació: