Notícia

Els creditors europeus retiren el seu suport al projecte de la presa de Hasankeyf, en territori kurd

El Govern turc vol construir una presa hidràulica que submergiria una ciutat històrica i desplaçaria milers de persones.

Alemanya, Suïssa i Àustria han anunciat que ja no donen suport financer a la presa d'Ilisu, el projecte impulsat per Turquia que pretén construir una gran presa al riu Tigris i que submergiria la ciutat de Hasankeyf, al Kurdistan del Nord. Els tres països europeus han dit que Ankara no ha donat suficients garanties pel que fa "al medi ambient, al patrimoni cultural i al reassentament de la població desplaçada", segons explica el diari turc Hurriyet.

Les obres d'aquest projecte, conegut com la presa d'Ilisu, havien de començar aquesta setmana. Els partits polítics i moviments socials kurds hi han protestat repetidament en contra, tant per la destrucció d'una població històrica -Hasankeyf, amb més de 10.000 anys d'antiguitat, diuen- com pel desplaçament forçat de milers de persones, en un moviment que alguns kurds veuen com una política de dispersió. Abdullah Demirbas, del DTP, ho considera "un intent de deixar un punt important de la història i la identitat kurda sota l'aigua".

D'altra banda, el Govern turc ha advertit que tirarà endavant el projecte, malgrat la retirada dels inversors.

Més informació: