Notícia

El Xipre turc, impacient per enllestir el procés de pau i dur la reunificació a referèndum

El president de la part grega de l'illa és més escèptic i dubta que es pugui arribar una solució abans que acabi l'any · Les converses estan encallades malgrat la predisposició dels dos costats a acabar amb la línia que separa Xipre des del 1974.

Tot indica que Xipre vol reunificar-se, però els seus líders no troben la manera de fer-ho. Aquesta setmana s'han tornat a fer evidents les diferències de mètode entre els líders polítics d'un cantó i l'altre de l'illa. El president de Turquia, Abdullah Gül, en una conferència de premsa conjunta amb el seu homòleg turcoxipriota, Mehmet Alí Talat, va dir que la seva voluntat és arribar a un acord sobre la reunificació i celebrar un referèndum a l'illa, tot plegat abans que acabi el 2009.

El Govern grecoxipriota ha descartat la proposta tot dient que veu poc factible que es pugui prendre una decisió abans del desembre ja que, segons diu, el costat turcoxipriota "està endarrerint la discussió". Segons explica el diari turc Today's Zaman, Alí Talat i el president grecoxipriota, Dimitris Christofias, han celebrat ja més de 30 rondes de converses des del setembre del 2008. Després d'un inici prometedor, el procés s'ha anat esllanguint a mesura que ha tocat parlar de qüestions més controvertides, com per exemple la propietat de la terra i la presència d'exèrcits estrangers.

Aquests dies s'ha pogut seguir a la premsa un exemple clar de la dificultat per avançar en el procés de pau. Mentre tant al nord com al sud es recorda la predisposició dels governs a avançar cap a la reunificació (Greek Cypriot side want reunification of Cyprus i Turkey calls for Cyprus referendum by end-2009), tampoc no es dissimulen les mostres de força a banda i banda de la frontera. La setmana passada, per exemple, Alí Talat va advertir que la no reconeguda República Turca de Xipre del Nord no faria "grans concessions territorials" -en referència al territori ocupat per l'exèrcit turc i del qual la República de Xipre en reclama una part-. Més recentment Christofias s'ha negat en rodó a acceptar un acord que inclogui el dret d'Ankara ha intervenir militarment a l'illa en cas que el poble turc de l'illa sigui atacat.

Segons les converses que s'han dut a terme fins ara, el més probable és que Xipre es configuri com una federació de dues entitats amb un alt grau d'autonomia, però una sola sobirania i una única ciutadania. Les Nacions Unides, que supervisen les converses de pau, han anunciat en diverses vegades la voluntat que el procés acabi a principis del 2010.

Més informació: