Notícia

Bones notícies per la llengua gal·lesa a Cardiff i a Brussel·les

El Parlament britànic recomana la transferència de competències en matèria lingüística de Londres a Gal·les · Els gal·lesos es poden dirigir a la Comissió Europea en la seva llengua materna, igual com ja poden fer catalans, bascos i gallecs.

Pocs dies de diferència separen les notícies aparegudes darrerament que confirmen l'avenç de la llengua gal·lesa, la més forta de tota la família cèltica i l'única, al Regne Unit, que encara està en condicions de desafiar l'hegemonia de l'anglès, tant per nombre de parlants com per reconeixement oficial. En primer lloc, un informe elaborat per la Comissió d'Afers Gal·lesos del Parlament britànic ha recomanat recentment que la cambra retorni a l'Assemblea gal·lesa les competències sobre la llengua pròpia de Gal·les. Segons explicaEurolang, l'informe compta amb el suport de tots els grups parlamentaris, i és un pas més per a dotar de poder real la cambra gal·lesa, constituïda el 1999, i que en el procés de devolution -transferència de competències de Londres a Cardiff- va per darrere d'Irlanda del Nord i, sobretot, d'Escòcia.

L'informe també recomana que l'àmbit de la legislació sigui "més definit". Cymdeithas, una de les principals organitzacions en defensa del gal·lès, ha celebrat l'anunci, i ha demanat que la transferència es faci sense més condicionants que "alenteixin" el procés de normalització de l'idioma.

D'altra banda, la llengua cèltica també ha protagonitzat un gran avenç a escala europea, ja que des del passat 9 de juliol els ciutadans gal·lesos poden dirigir-se per escrit a la Comissió Europea i rebre una resposta en la seva llengua. Aquesta mesura, que no dóna a la llengua l'estatus d'oficial, és fruit d'un pacte entre el Govern del Regne Unit i la Comissió, i les despeses aniran a càrrec de Londres. Des del novembre passat, el gal·lès ja es podia utilitzar al Consell d'Europa. Amb la incorporació a la Comissió Europea, la situació del gal·lès s'equipara a la del català, el basc i el gallec.

L'eurodiputada gal·lesa del Plaid Cymru i presidenta de l'Aliança Lliure Europea, Jill Evans, es felicita en el seu bloc per la notícia, i assegura que es reunirà amb el nou president del Parlament Europeu, Jerzy Buzek, per demanar que la cambra avanci en l'adopció de "millors normes que permetin més ús de la llengua".

Més informació: