Notícia

Un diputat austríac revifa el debat sobre l'encaix del Tirol del Sud dins d'Itàlia

Martin Graf reclama un referèndum d'autodeterminació perquè el país sigui annexionat a Àustria · El president sud-tirolès qualifica d'“irresponsable” el polític austríac, però adverteix que si Itàlia arrabassés l'autonomia al territori alpí, ell mateix votaria a favor de la secessió · La segona força política del Tirol del Sud reclama la independència

Un Tirol reunificat i unit a Àustria. És la recepta que el diputat austríac Martin Graf va posar damunt la taula la setmana passada com a forma de resoldre el futur del Tirol del Sud, territori de cultura germànica pertanyent a Italia. El polític, membre del Partit de la Llibertat d'Àustria (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ, formació encapçalada per l'ultradretà Jörg Haider entre el 1986 i el 2000) ha suscitat crítiques entre bona part de les classes polítiques austríaca i italiana, però val la pena repassar els comentaris que ha merescut entre els representants sud-tirolesos.

Significativa ha estat, per exemple, la reacció del president del Tirol del Sud, Luis Durnwalder. Marcant diferències amb Graf -un polític vinculat a organitzacions pangermanistes i negacionistes de l'Holocaust, explica el corresponsal de Reuters Mark Heinrich-, Durnwalder s'ha afanyat a qualificar d'"irresponsable" el plantejament del diputat austríac. En una entrevista amb el rotatiu Corriere della Sera, el president sud-tirolès ha defensat l'actual autonomia del Tirol del Sud, "legislativa i administrativa", però també ha recordat que aquest estat de les coses potser no durarà per sempre i que actualment, l'autogovern podria estar en perill.

Si Roma eliminés l'autonomia del Tirol del Sud, continua Durnwalder, llavors seria hora de replantejar-se el futur del país. Encara més: el líder sud-tirolès considera que, en només sis mesos, es podria bastir una majoria social al Tirol del Sud a favor de la secessió. I ell, ha dit, seria el primer a votar per la unió amb Àustria. És només una hipòtesi, és clar, però cal tenir en compte que qui la planteja encapçala el partit nacionalista sud-tirolès més moderat, el Partit Popular del Tirol del Sud.

El segon partit vol la independència total

La segona formació en número d'escons a l'assemblea del Tirol del Sud, Els Liberals (Die Freiheitlichen, molt propera a l'FPÖ austríac), també ha donat el seu punt de vista sobre la polèmica. La seva secretària general, Ulli Mair, ha dit que el futur del país ha de passar per la seva "completa independència", i que, en tot cas, la decisió sobre la unió amb Àustria no es pot descartar, sempre i quan la prengui la ciutadania sud-tirolesa un cop emancipada de l'Estat italià.

En la mateixa línia s'ha expressat el tercer partit nacionalista, Llibertat Sud-Tirolesa (Süd-Tiroler Freiheit, membre de l'Aliança Lliure Europea). El seu diputat Sven Knoll ha carregat contra Durnwalder, i també contra el president del Land austríac del Tirol, per haver criticat les paraules de Graf. Segons Knoll, les enquestes d'opinió dels darrers anys han demostrat que la majoria de la població del Tirol del Sud vol separar-se d'Itàlia. Knoll, però, sí que ha coincidit amb Durnwalder a dir que l'autonomia del país està "en perill" i que, per tant, cal invocar immediatament el dret a l'autodeterminació, "que obre totes les possibilitats".

Més informació:

Més informació a la fitxa del Tirol del Sud.