Notícia

El partit proper a la guerrilla tàmil guanya una de les dues eleccions locals al Tamil Eelam

Són els primers comicis després de la derrota dels Tigres · La formació governamental de Sri Lanka s'imposa a Jaffna, però ho fa amb una abstenció del 77% · Els independentistes tàmils destaquen el fracàs de l'estratègia dels nacionalistes singalesos

L'Aliança Nacional Tàmil (TNA, per les seves sigles en anglès) va guanyar dissabte les eleccions al consell municipal de Vavuniya, una de les dues ciutats del Tamil Eelam que escollien els seus representants. La victòria dels independentistes en aquests primers comicis després de la derrota de la guerrilla dels Tigres Tàmils suposa un fort cop per al partit singalès del president de Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa, que s'havia fixat com a objectiu guanyar còmodament aquestes eleccions.

Amb una participació que va rondar el 50%, el TNA va aconseguir prop del 35% dels sufragis a Vavuniya, una localitat de l'interior del Tamil Eelam, cosa que li va valdre l'obtenció de 5 dels 11 escons en joc. En segona posició va quedar un altre partit tàmil, més moderat, el Front d'Alliberament Democràtic Popular, amb el 33,6% dels vots i tres escons. El partit de Rajapaksa, l'Aliança per a la Llibertat del Poble Unit (UPFA), es va quedar amb el 24,8% dels suports i dos escons.

Victòria qüestionada a Jaffna

On l'UPFA va guanyar va ser a l'altra ciutat que celebrava eleccions, Jaffna, una de les principals localitats del Tamil Eelam. Ara bé, la participació no va arribar ni tan sols al 23% del cens electoral, segons reconeix el propi Govern de Sri Lanka, cosa que planteja molts dubtes sobre quin hauria estat el resultat si els comicis s'haguessin desenvolupat amb una afluència normal a les urnes. El partit de Rajapaksa va aconseguir 13 dels 23 escons en joc, mentre que el TNA en va assolir 8.

El TNA ha aprofitat aquests magres resultats de l'oficialisme per assegurar que l'UPFA ha fracassat en la seva estratègia electoral. En un comunicat, que cita el lloc web TamilNet, els independentistes destaquen que el partit governamental no ha pogut sobreposar-se a la "frustració" que senten els ciutadans tàmils. El TNA afegeix que a les eleccions de Jaffna -les guanyades per l'UPFA- s'han produït irregularitats, com per exemple que als pescadors no se'ls ha permès votar, o que hi ha hagut molta gent que no ha pogut acudir a les urnes perquè no tenien carnets d'identitat.

280.000 persones encara recloses

I és que, malgrat que el Govern de Sri Lanka tenia pressa per fer eleccions i donar a entendre que la situació ja s'ha normalitzat prou al Tamil Eelam, la realitat dista molt dels desitjos de Colombo. Al final del mes passat, Human Rights Watch (HRW) denunciava que més de 280.000 tàmils continuen reclosos en camps de desplaçats, malgrat que la guerra entre l'exèrcit singalès i els Tigres Tàmils es va acabar a mitjan mes de maig. A aquestes persones, diu HRW, no se'ls permetrà abandonar aquests camps fins que s'hagin construït les cases que els han d'allotjar, cosa que els converteix en presoners de facto.

Més informació: