Notícia

El Marroc i el Polisario continuaran les seves trobades per cercar una solució al conflicte del Sàhara

Dues delegacions es troben a Àustria en un clima de "franquesa i respecte mutu", diu el mediador de l'ONU · Els sahrauís tornen a reivindicar el dret a l'autodeterminació, davant la proposta marroquina d'autonomia · El rei del Marroc vol "regionalitzar" les "províncies del sud"

Les delegacions del Marroc i del Front Polisario, reunides prop a Viena dilluns i dimarts d'aquesta setmana, han acordat continuar les seves trobades per tal de reprendre les negociacions, encaminades a trobar una solució definitiva al contenciós del Sàhara Occidental. Els delegats marroquins i sahrauís seran citats properament per Christopher Ross, el mediador de les Nacions Unides, per a una nova reunió.

Ross, explica Reuters, ha destacat que la represa de les converses s'ha fet en un clima d'"implicació, franquesa i respecte mutu". El mediador ha afegit que totes dues parts han expressat el seu interès per celebrar una nova trobada "tan aviat com sigui possible", per a la qual cosa es fixarà una data properament. Poca cosa més ha transcendit de la reunió.

Mohamed Khadad, membre de la delegació sahrauí a les converses d'Àustria, ha explicat en un article al rotatiu anglès The Guardian que el Sàhara Occidental tan sols reclama que es culmini el procés d'autodeterminació tal com està previst per les Nacions Unides, i que el seu país no té cap problema a «cooperar» amb el Marroc en qüestions com l'economia o la seguretat regional.

Pla de "regionalització"

El bàndol marroquí, però, no vol sentir a partir de la independència del Sàhara Occidental. El monarca alauita, Mohamed VI, va anunciar al final del mes passat que el Marroc implementarà unilateralment una "regionalització" del país que començarà pel que ell anomena les "províncies del sud", és a dir, el Sàhara Occidental. Des de 2007, el Marroc defensa una proposta d'autonomia substancial per a aquest territori.

La iniciativa marroquina havia estat força ben rebuda per part dels Estats Units de George W. Bush, qui havia expressat públicament que era una bona idea per resoldre el conflicte. Des de l'arribada de Barack Obama a la Casa Blanca, però, sembla que la implicació de Washington amb la proposta del Marroc s'ha refredat força. I, de fet, l'actual president nord-americà ni tan sols l'esmenta quan es refereix al conflicte del Sàhara.

Més informació: