Notícia

Un destacat intel·lectual talix mor a una presó de l'Azerbaidjan

Novruzali Mammadov era escriptor i periodista, i dirigia el Centre Cultural Talix de Baku i un diari en aquesta llengua minoritzada · Era a la presó acusat de ser un espia de l'Iran, i el seu cas havia aixecat les crítiques de diverses organitzacions a favor dels drets humans.

Una trombosi cerebral fou, aparentment, la causa de la mort de Novruzali Mammadov el passat 18 d'agost. Aquest reconegut membre de la minoria talix de l'Azerbaidjan, escriptor, periodista i activista cultural, es trobava detingut en una presó àzeri des que l'any passat els tribunals el van considerar culpable "d'alta traïció" i "fomentar hostilitat nacional, racial o religiosa". Diverses organitzacions de defensa dels drets humans consideraven que l'empresonament de Mammadov era injust, i membres de la comunitat talix asseguren que es tractava d'un pres polític.

A més de ser un gran coneixedor i defensor de la llengua i la cultura talix -minoritzades a l'Azerbaidjan i l'Iran- Mammadov havia estat el director del Centre Cultural Talix de la capital àzeri, Baku, era l'editor del diari Tolishi Sado -'La veu del poble talix'-, i cap del Departament de Lingüística de l'Acadèmia de les Ciències. El 2007 un tribunal va assegurar que havia treballat pels "serveis d'intel·ligència de l'Iran", acusació que ell i el comitè de defensa que es va crear a favor seu negaven rotundament.

Organitzacions com Amnistia Internacional (AI) i International Press Institute han retret a Baku la manca de transparència que ha envoltat tot el procés de Mammadov, i en els dos casos han recordat que és probable que l'acusat fos sotmès a tortura durant el seu interrogatori. RFE/RL reprodueix les paraules de la responsable de premsa d'AI a la regió, Lydia Aroyo, que considera que el judici va ser "aparentment injust", i que l'única motivació del qual va ser "la promoció de la cultura i la llengua talix a l'Azerbaidjan" per part de l'acusat.

Segons sembla, el Fiscal General de l'Estat durà a terme una investigació per esclarir les circumstàncies de la mort de Mammadov. AI ha manifestat el seu temor que la investigació no es dugui a terme de forma imparcial.

La majoria dels talix viuen a l'Azerbaidjan -entre 76.000 i 800.000 segons les estimacions-, però també hi ha una comunitat significativa a l'Iran -unes 100.000 persones-. Les xifres més altes responen al nombre de parlants estimats per Ethnologue.

Més informació: