Notícia

Bona predisposició però pocs avenços en la qüestió del nom de Macedònia

Grècia diu que s'ha entrat en una fase 'crucial' en la qual vol resoldre el conflicte, però el mediador de les Nacions Unides lamenta l'actitud 'no positiva' d'Atenes · Skopje expressa la seva preferència per l'opció 'República del Nord de Macedònia'.

Aparentment, totes les parts estan interessades en resoldre el conflicte com abans millor, però les negociacions avancen a pas de tortuga. Representants dels Governs grec i macedoni s'han tornat a reunir durant la darrera setmana, acompanyats del mediador de les Nacions Unides Matthew Nimtez. Una vegada més, no n'han sortit uns compromisos ferms, i fins i tot és difícil dir amb claredat quina és la postura exacta de cadascun dels actors.

Segons alguns mitjans de comunicació, com BalkanInsight.com, Macedònia va expressar a Nimetz que, de totes les propostes que el mediador havia fet, es decantaven per l'opció 'República del Nord de Macedònia' -'Northern Republic of Macedonia', en anglès- abans que 'República de Macedònia del Nord' -'Republic of Northern Macedonia'-. Skopje també vol que els 125 Estats que actualment reconeixen el país com a República de Macedònia -enlloc de l'oficial 'Exrepública Iugoslava de Macedònia'- puguin continuar utilitzant la mateixa nomenclatura.

D'altra banda, encara no s'han fet públiques les propostes o els comentaris del cantó grec, que s'ha limitat a assegurar que les negociacions "entren en una fase crucial" i que Atenes vol resoldre la qüestió "durant els sis mesos propers". No ha concretat cap proposta més enllà de "trobar una acceptació acceptable mútuament i on no hi hagi guanyadors ni perdedors".

Finalment, el representant de les Nacions Unides va destacar després de les converses que "els esforços per solucionar la qüestió continuen", però va queixar-se públicament de la resposta de Grècia. Segons Nimetz, la seva actitud "no és positiva". Atenes s'oposa especialment a que s'adopti un nom concret per les relacions bilaterals entre Grècia i Macedònia, i un altre per a ser utilitzat a l'arena internacional.

Mentre no es troba una solució al conflicte, Grècia manté un bloqueig sobre Macedònia a algunes institucions internacionals, concretament a l'OTAN i a la Unió Europea.

Més informació: