Notícia

El bloqueig polític de Bòsnia i Hercegovina s'estén al Govern de la Federació croatomusulmana

El país viu una de les pitjors crisis polítiques d'ençà de la guerra · Quatre ministres croats, que governen la Federació al costat de ministres bosnians musulmans i serbis, han anunciat que boicotaran el Govern.

Fa mesos que la vida política a Bòsnia i Hercegovina està alterada, amb cada vegada més institucions sotmeses a bloqueigs i boicots. Aquesta setmana ha estat el torn de la Federació de Bòsnia i Hercegovina, una de les dues entitats en les quals es divideix el país -l'altra és la República Srpska-. El Govern de la Federació, repartit entre ministres bosnians musulmans, croats i serbis, ha estat motiu de noves tensions quan els representants croats han amenaçat de boicotejar l'executiu, després d'haver perdut una votació sobre el traçat d'una carretera. Els ministres han dit, segons BalkanInsight.com, que la votació ha estat un cas de “violència política” i han abandonat la sessió, i els ministres bosnians musulmans -que són majoria a l'executiu- han respost que l'executiu no es bloquejaria en cas que els croats s'abstinguessin, si bé és evident que es tractaria d'una crisi política de primer ordre.

D'altra banda, el Govern estatal de Bòsnia corre un risc similar després que el principal partit bosnià musulmà, el Partit d'Acció Democràtica (SDA), ha protestat perquè el partit serbi a l'executiu ha donat el càrrec de negociador de la Unió Europea a un croat. Segons l'SDA, aquest càrrec correspondria a un bosnià musulmà, i també ha denunciat que podria bloquejar l'executiu.

Tal i com informa BalkanInsight.com, aquest tipus de conflictes sobre el repartiment de càrrecs entre els tres grups ètnics principals de Bòsnia i Hercegovina és cada vegada més freqüent. Aquest mitjà, que parla de “la crisi més difícil des del final de la guerra del 1992-95”, també es refereix al progressiu predomini dels musulmans en les votacions del Govern de la Federació, com un altre element que contribueix a la mala maror amb els altres dos grups.

Més informació: